2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Rendkívüli ülést tartottak Martonfa ügyében

2015. augusztus 19., szerda 14:48, frissítve: szerda 18:57

Ellenzéki kezdeményezésre tartott rendkívüli ülést Martonfa ügyében a megyei önkormányzat Pécsett. A határzár Baranya megyei kiterjesztését a Jobbik indítványozta. A szocialisták nagyobb rendőrségi jelenlétet és beleszólást szorgalmaztak menekültügyben. A közgyűlésen az utóbbi előterjesztést szavazták meg.

Táblákkal érkezett pár martonfai a megyei közgyűlés rendkívüli ülésére, amit miattuk kezdeményeztek ellenzéki képviselők. A Jobbik azt indítványozta, hogy a határzárat Baranya megye déli részére is terjesszék ki, mert szerintük az itt élők félnek a menekültáradattól.

„A menekülthelyzet súlyosságára való tekintettel megoldást keresünk, közösen a kormánnyal együtt dolgozva, de tiltakozunk Martonfára és más baranyai településre építendő mindenfajta menekülteket befogadó táborok létesítésében, és kérjük, hogy a határzárat terjesszék ki Baranya megye déli szakaszára is” – mondta Vida Dezső, a Jobbik Baranya megyei képviselője.

A szocialisták szerint a rendvédelmi szervek megerősítésével kezelhető lenne az a helyzet, ami egyre súlyosabb problémát jelent a baranyai térségben is.

„A polgárőrség és egyéb rendvédelmi eszközök megerősítését szorgalmazzuk, és amit elnök úr mondott, hogy foglalkozzon vele a megyei közgyűlés és az országgyűlési képviselők, ez a célja a mi frakciónknak” – hangsúlyozta Nagy Attila, a szocialisták Baranya megyei frakcióvezetője.

Aggódnak
Aggódnak a Martonfától pár kilométerre élők, ezért már a közelben található Pécsváradon is lakossági fórumot tartottak a leendő menekülttábor ügyében. Pécsvárad polgármestere azért hívta össze a helyieket, hogy tájékoztassa őket a jelenlegi helyzetről, és kikérje a véleményüket arról, mit kellene tenniük. A fórum végén mindenki ellenezte a tábor építését. Bővebben>>>

A Baranya Megyei Közgyűlés miután több érvelést is meghallgatott, szavazott. A jelenlévők egyöntetűen támogatták a szocialisták kérvényét, miszerint a rendőrség és polgárőrség megerősítésével, átcsoportosításával növelhető a biztonság. Emellett azt is megszavazták, hogy ebbe a folyamatba vonják be a Baranya megyei önkormányzatot, továbbá a térség országgyűlési képviselőit.

„Arra kérjük a kormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy próbálja meg a rendelkezésre álló forrásokkal megerősíteni a polgárőrséget, a rendőrséget, hiszen minden évben a Baranya Megyei Önkormányzat elfogadja a rendőrségi beszámolót, és jól tudjuk, hogy a rendőrség milyen kapacitásokkal, szakmai kompetenciákkal bír, ha ezen segítség megérkezik, akkor azt gondoljuk, hogy a felmerült, kialakulandó helyzetet lehet kezelni” – mondta Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

A nyári szünet után ez volt az első olyan alkalom, hogy Pécsett közgyűlés tagjai egyeztettek a közelbe tervezett menekülttábor ügyében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!