2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Rekordmennyiségű baleset a Balatonnál

,

2017. augusztus 3., csütörtök 13:29, frissítve: péntek 07:43

A 25 fokos hajnali után a napközbeni melegrekord is megdőlt Magyarországon. Békéssámsonon 40 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, amire augusztus 3-án nem volt eddig példa Magyarországon. A vízimentők arra figyelmeztetnek, hogy többen fulladtak a Balatonba, mint az elmúlt években. Lellén egy nőt, Tihanyban pedig egy férfit kellett ma újraéleszteniük.

Keszthely legnépszerűbb strandja homokos, a víz fokozatosan mélyül, amit a kisgyermekes családok különösen kedvelnek. „Én úgy gondolom, hogy nem figyelnek kellőképpen az emberek oda arra, hogy betartsák a szabályokat. A vihar esetén ugye időben el kell hagyni a vizet és nagyon sok esetben kisgyereket is magára hagynak a vízben. Nem figyelnek oda, ez lehet a tragédia oka. Elfelejtkeznek magukról a nyári örömökben” – mondta Temes Imréné.

A vízimentők nyitástól zárásig teljesítenek szolgálatot a keszthelyi strandon a nyári szezonban. Tordai Dániel három éve figyeli a partszakaszt. Többször volt már munkája, nemrég egy kislányt mentett ki az örvényből.

„Kisebb lányok voltak, úszni nem tudók, 4-5-6 éves korúakról beszélünk. Labdáztak a vízben, a labda beesett középre, a kislányok ráugrottak. Tudni kell a balatoni szívóörvényekről, hogy az alja általában szívja a vizet. Ez azt jelenti, hogy az örvény lefelé forog, szívó hatása van. Az egyik kislány beúszott a labdáért, az örvény azonnal az aljához tapasztotta, innen kellett kimentenem. Ennek megvan a metódusa, amit tanulunk, de ez is tipikus esete annak, hogy hogyan nem figyelnek az emberek. Nyilván felmerül a kérdés, hol voltak a szülők, miért nem figyeltek a gyerekekre, és hogy az egész hogyan történhetett meg” – mesélte.

A vízimentők vezetője néhány napja a Facebookon hívta fel a figyelmet arra, hogy idén a korábbi évekhez képest sokkal többen fulladtak a tóba. A balesetek nagy része nem a kijelölt strandokon történt.

„Az, hogy mennyire volt foganatja, majd a szezon végén értékeljük, és majd meglátjuk, hogy mit mutatnak a számok, hogy tényleg van-e összefüggés a mi kommunikációnk és a vízi balesetek számának alakulása között. Nagyon remélem, hogy van, és hogy ennek a szokottnál kicsit drasztikusabb kommunikációnak lesz olyan eredménye, hogy ez a hatalmas szám és érthetetlen és megmagyarázhatatlan növekedés megáll, megfordul” – mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

A szezon még majdnem egy hónapig tart, eddig tizenhárman haltak meg a Balatonban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!