2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rákos betegségeket hagy maga után az azbesztgyár

2015. május 9., szombat 12:35, frissítve: vasárnap 10:58

Csaknem harminc rákos beteget hagyott maga után a zagyvaszántói azbesztgyár, közülük tizennégyen már meghaltak. A szakértők a Heves megyei üzem bezárását követően kizárták, hogy káros anyag kerülhetett a levegőbe, így a felelősségre vonás is elmaradt. Időközben a kormány is lépett, több mint egymilliárd forintból kármentesítik a területet. Ígéretek szerint az azbesztmentesítés szeptemberre fejeződik be.

A zagyvaszántói azbesztgyár az 1970-es években kezdte meg működését. Az egykori üzem falain még ma is olvashatók a tűzálló cementet reklámozó hirdetések. A gyár hegymagas törmeléket és huszonnyolc rákos beteget hagyott maga után. Közülük tizennégyen már meghaltak. Egyikük György-Sándor Judit férje, aki az azbesztgyártól alig ötven méterre nőtt fel.


„Zsoltinak a boncolási jegyzőkönyve teljesen alátámasztotta azt, hogy ő az azbeszt által lett beteg. Tehát hogy gyerekkorában ő ott játszott, belélegezte.” Az alig 38 éves férfi már nem élte meg a karácsonyt. Két gyermek maradt utána. „Azon az éjszakán nagyon csillagos volt az ég, és kimentünk, és pléddel egymást becsavarva kisfiamat fogva, a gyerekeimen támaszkodva, fél 11-kor kerestük a legfényesebb csillagot, hogy melyik az apukánk” – mondta György-Sándor Judit.

Itt nőtt fel Paziczki Lászlóné is. Az 56 éves asszony rákos, mellhártyadaganata van. „A beteg kórelőzményében azbesztexpózis szerepel.” Az éles, porszerű azbesztkristály belefúródik a mellhártyába, ahol elindítja a lassú, tizenöt-húsz vagy akár ötven évig tartó daganatképződést. „A betegség, ugye, legfőképp azokon a területeken alakul ki, ahol ezzel a gyártó anyaggal vagy azbesztbányászattal foglalkoznak” – mondta Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet klinikai onkológus főorvosa.

Amikor az Európai Unió betiltotta az azbeszttartalmú termékek gyártását, a zagyvaszántói gyár is bezárhatta kapuit és elkezdődött a bontása. A szakértők kizárták, hogy káros anyag kerülhetett a levegőbe, így a felelősségre vonás is elmaradt. 2011-ben a területet egy budapesti kft. vette meg, a cég a bontást alvállalkozókra bízta, akik nem tartották be az előírásokat. A kft. ügyvezetőjének hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell majd bíróság elé állnia, a daganatos megbetegedésekért azonban nem vonják felelősségre. „A szakértő most olyan porszennyeződést nem tud kimutatni, ami indokolta volna ezeket a megbetegedéseket” – mondta Konkoly-Thege László. a Heves Megyei Főügyészség szóvivője.

Az azbesztgyár egykori vezetőinek sincs mitől tartaniuk. „A cementgyár működésének idejére visszavezethetően már azért nem indítható nyomozás, mert az a gyanúhoz igazodóan már elévült a bűncselekmény büntethetősége” – tette hozzá Konkoly-Thege László.

Az azbesztet is tartalmazó bontott törmelék hegyekben áll még a telephelyen. A rákkeltő sitt elszállítása megkezdődött, a talajt pedig 10 centiméter mélyen kicserélik. A lakók ettől függetlenül nem nyugodtak meg.

– Van itt egy két és fél éves unokám, miatta aggódom. Meg a lányom miatt. Félünk.
– Miért nem költöznek el?
– Ki az, aki ezek után itt lakást vesz? Ha én ezt nem tudom eladni, miből veszek máshol lakást?

Időközben a kormány is lépett, 1,3 milliárd forintból kármentesítik a területet. Ígéretek szerint az azbesztmentesítés szeptemberre fejeződik be. Az összegyűjtött hulladékot hétfőtől zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják el az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!