2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Ráfázhatnak, ha bedőlnek az ingatlanos átverésnek

Hír TV

2017. december 10., vasárnap 10:23, frissítve: vasárnap 13:43

Jóval a piaci ár alatt hirdetnek lakásokat újonnan alakuló cégek – az érdeklődők azonban ráfázhatnak. Az ingatlanok ugyanis jelzáloggal terheltek, vagy árverés alatt állnak. A vállalkozások húszezer forintért csak egy címet adnak a vevőknek, ötszázalékos jutalékért pedig ajánlanak egy másik céget, amelyik szintén jutalékért segíti, hogy a közös ügyfél megvásárolja az ingatlanon levő követeléseket. A pénzre azonban akkor is igényt tart, ha végül nem lesz az ügyfélé a lakás.

Egy Duna-parthoz közeli, néhány éve épülő társasházban szeretett volna Sándor lakást venni. Jól ismeri a környéket, mert korábban itt lakott. Nagyon megörült, amikor az egyik nagy ingatlanhirdetési portálon hihetetlenül olcsón kínálták álmai lakását.

„Nagyon jónak látszott az ingatlanosok ajánlata, hiszen egy 62 négyzetméteres, földszinti lakást kínáltak 14 millió forintért. Ezen a környéken egy ilyen lakás 30–35 millióba kerül” – mondta Sándor.

A férfi felhívta az ingatlanközvetítőt, megbeszéltek egy találkozót, ahol viszont több meglepetés is érte. Húszezer forintot kellett volna fizetnie csak azért, hogy kiadják neki a kiszemelt ingatlan pontos címét, de még ezután sem nézhette volna meg. Ráadásul az olcsó lakáson banki követelés is volt.

A cég ötszázalékos jutalékért mindössze azt vállalta, hogy kiközvetít Sándornak egy olyan gazdasági társaságot vagy ügyvédi irodát, amely jelzáloggal terhelt ingatlanok tehermentesítésével foglalkozik, tehát még csak nem is az adásvétel lebonyolításával. Ha nem sikerül az általa kiközvetített cégnek megszereznie az ingatlant, a kft. akkor is megtarthatja az ötszázalékos jutalékot.

Sándor végül nem ment bele az üzletbe, sokan mások viszont igen.

Nemcsak egy cég specializálódott hasonló közvetítői tevékenységre – legalábbis az egyik internetes fórumon megjelenő, felháborodott levelek szerint.

Hivatalos címük többnyire egy székhelyszolgáltatónál van, ahová csak a leveleiket postázzák. Amikor az érdeklődők horogra akadnak, kiderül, hogy nem is foglalkoznak ingatlanközvetítéssel, esetleg egy másik cég nevében kötnek szerződést. Húszezer forintért mindössze egy címet adnak ügyfeleiknek, majd ötszázalékos jutalékért ajánlanak egy másik céget, amelyik szintén jutalékért segíti, hogy a közös ügyfél megvásárolja az ingatlanon levő követeléseket, és így birtokba jusson.

„Azt gondolom, hogy ezt jó eséllyel tudják megtámadni az érintett panaszos ügyfelek, egyrészről a polgári bíróságon, másrészről egy esetleges büntetőfeljelentés során a nyomozó hatóság fel tudja göngyölíteni, hogy mely olyan cégek vannak, amelyek lényegében minden különösebb ellenszolgáltatás nélkül, a partnerkapcsolatukba tartozó cégeknek a közvetítésével jutnak hozzá az érintett ingatlan öt százalék plusz áfa összegéért” – ismertette Izsák Orsolya ügyvéd.

Ha valaki jelzálogjoggal terhelt vagy végrehajtás alatt álló ingatlanhoz szeretne jutni, akkor azt a hivatalos csatornákon keresztül is megteheti, miután tájékozódott a  nyilvános és ingyenes adatbázisokból. Tehát nincs szükség közvetítőkre és nagy összegű jutalék kifizetésére sem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!