2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Pécsen is működött az Elios-modell – feljelentést tettek

Hír TV

2018. március 8., csütörtök 15:13, frissítve: csütörtök 18:09

A baranyai megyeszékhelyen is vizsgálódhatnak a hatóságok az Orbán Viktor vejéhez köthető közvilágítási ügyben. A feljelentést az egyik baloldali kis párt politikusa tette egyebek mellett hűtlen kezelés gyanújával. A szocialisták a térség fideszes erős emberétől várnak válaszokat. Az Elios-modell Pécsett is nagyjából úgy működött, mint más városokban.

A pécsi önkormányzat nem uniós pénzből, hanem hitelből korszerűsítette a közvilágítást. Az első kör 850 millió forintba került, a munkát a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cége, az Elios végezte.

Az Együtt a hatóságokhoz fordult. „Hűtlen kezelés, hanyag kezelés, hivatali visszaélés és egy csomó más bűncselekmény gyanúja valósulhatott meg Pécsen. Ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést, és bízom benne, hogy Polt Péter ügyészsége, ha már egyébként is nyomoz az Elios-ügyében, nyomozni fog Pécsett is, hiszen az ügy nem más, mint nettó korrupciós ügy” – jelentette ki Berkecz Balázs, az ellenzéki párt alelnöke.

Az MSZP helyi képviselője kikérte az önkormányzattól a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos összes papírt. Szakács László az igazán fontos és árulkodó dokumentumokat, köztük a szerződéseket, nem kapta meg. A beruházás előkészítésben részt vett a Fidesz egyik pécsi parlamenti képviselője, Csizi Péter is, akit a szocialisták a következő képviselő-testületi ülésen bírnának szóra.

„Mikor találkozott Tiborcz Istvánnal, miben állapodott meg velük, és a pécsi közvilágítás-korszerűsítéséből mennyi pénz került be a Fidesznek a kasszájába? Ezeket a kérdéseket egészen biztosan tisztáznia kell Csizi Péternek. A városházának pedig saját magát kell tisztáznia – Páva Zsoltnak személyesen –, hogy miért titkolóznak ezekben az ügyekben” – mondta Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Szabadpécs.hu cikksorozatban tárta fel az Elios pécsi tevékenységét. „Azt derítettük ki, hogy az egyik alvállalkozó, aki pécsi vállalkozó, részt vett a pályázat előkészítésében. Ő tervezte a közvilágítási programot, és utána az Eliosnak az egyik legnagyobb alvállalkozója lett. Nemcsak Pécsett, hanem több másik helyen is, ami nagyon hasonló ahhoz, amit az OLAF kiderített az Eliosról” – mondta Babos Attila újságíró.

A hitelből 190 millió forintot a pécsi önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésének második körére fordított volna, a kormány azonban közbelépett, így végül a súlyosan eladósodott város vezetése nem hívta le az összeget a banktól.

Az egyiket már elutasították

Az Elios-ügyben az egyik feljelentést már elutasította az ügyészség. A hatóság szerint megalapozottan nem igazolható, hogy Szekszárd képviselője bűnpártolást követett el, amikor előzetesen egyeztetett a pályázatról Tiborcz István egykori cégének illetékesével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!