2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Parlagfű: megkezdődött a légi felderítés

2015. augusztus 19., szerda 18:25, frissítve: szerda 19:12

Győr-Moson-Sopron megyében is megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amit idén a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek. A légi felderítéssel a szakemberek olyan területeket is elérnek, amelyeket földi úton nem lehet megközelíteni. Magyarországon 15 éve kezdődött a parlagfű-mentesítés, ami Győr-Moson-Sopron megyében hatékony és eredményes, mivel 30 százalékkal csökkent a gyomnövénnyel fertőzött területek nagysága.

A Győr melletti Pérről szállt fel a helikopter. Levegőből két nap alatt 800 kilométernyi repüléssel a megye területének 80-90 százalékát átvizsgálják a szakemberek. Így hatékonyabb és gyorsabb a parlagfű-felderítés.

„Mióta az ellenőrzés és felderítés folyik, majdnem egy évtizede körülbelül kétharmaddal csökkent a parlagfűvel fertőzött területek nagysága. De ezt tapasztaltuk az elmúlt évhez képest is, mivel figyeljük a mostani évet is, körülbelül 10-15 százalékkal csökkent. Főleg a légi felderítés hatásos, mert elrettentő a gazdák számára, akik nem fordítanak gondot a gazdálkodásnál” – mondta Bakody Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal földhivatali főosztályának vezetője.

Az eddigi légi felderítésen eddig 14 parlagfűvel szennyezett területet találtak Győr-Moson-Sopron megyében, amit GPS-en bejelöltek. Ezeket a pontokat később terepjárókkal közelítik meg és azonosítják.

„Sajnos még mindig találunk erősen fertőzött napraforgótáblákat. Illetve az utóbbi években a megyében megnőtt a szójaterületeknek a vetésaránya, ami azt jelenti, hogy még a gazdák nem rendelkeznek Győr-Moson-Sopron megyében olyan mély tapasztalattal a szójatermesztés iránt. Tehát itt nagyon fontos a folyamatos ismereteknek a begyűjtése, hogy a szójában is kellő hatékonysággal tudják ezt a gyommentesítést végrehajtani” – mondta Szemerits Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztályának osztályvezető-helyettese.

A fertőzött területek csökkenésével kevesebb a kiszabott bírság is, ami tavaly 4,6 millió forint volt Győr-Moson-Sopron megyében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!