2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Pardavi: El kell felejteni a Stop Sorost

Hír TV

2018. június 4., hétfő 17:03, frissítve: hétfő 22:27

Kedden kezdődik az Országgyűlésben a Stop Sorosként emlegetett bevándorlásellenes törvénycsomag és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás vitája. A javaslat, vélhetően külföldi nyomásra, enyhébb lett az eredeti változatnál. Nem sarcolja meg a kormánynak nem tetsző civil szervezeteket, de a jövőben bünteti az illegális bevándorlás szervezését.

A Kossuth téren olyan civil szervezetek gyűltek össze a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján, amelyekre a kormány ráütötte a Soros-bérenc bélyeget.

„A nemzeti összetartozás napján különösen nehéz szívvel állunk itt, mert mi jogvédők, akik azért dolgozunk, hogy a menedékkérőket szolidárisan és a nemzetközi jog szerint fogadja Magyarország, és aki védelemre jogosult az kapjon védelmet, minket akar kriminalizálni az új Stop Soros Azt gondolom, hogy ez minden csak nem a nemzeti összetartozás” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International igazgatója.

A Magyar Helsinki Bizottság vezetője azt mondta: ha a parlament változtatás nélkül fogadja el a bevándorlásellenes törvényjavaslatot, akkor az megakadályozná, hogy a tranzitzónában lévő emberek jogi, vagy pszichológiai segítséghez jussanak, de azt is lehetővé tenné, hogy Magyarország senkinek ne fogadja be a menedékkérelmét.

„Ez a javaslat nem javítható, nem lehet rajta javítani, egyetlen dolgot lehet vele tenni elfelejteni, elvetni, kidobni. Azt kérjük az országgyűlési képviselőktől, hogy amikor a javaslat zárószavazására kerül sor ne szavazzák meg azt. Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy mit készülünk tenni, mit fognak tenni a civil szervezetek, ha az Országgyűlés elfogadja ezt a munkájukat akadályozó, ellehetetlenítő törvényt. Én azt gondolom, hogy nem nekünk kell változtatnunk hanem a kormányerőnek. A javaslatot el kell felejteni, azt nem szabad megszavazni, arra a nem gomb megnyomása az egyetlen helyes válasz” – hangsúlyozta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

A demonstráción több ellenzéki politikus is ott volt. A minimális támogatottságú Liberális Párt egyetlen parlamenti képviselője egyeztetést kezdeményezett az érintett civil szervezetekkel.

„Jelen pillanatban úgy látjuk, hogy meg tudtuk ugrani azt a lépcsőfokot, hogy mind a civilek nyújtották a parlamenti frakciók és képviselők felé a kezüket, mind pedig megtörtént ez a demokrata ellenzéki frakciók részéről legalábbis, és én azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos előrelépés” – mondta Bősz Anett.

A bevándorlásellenes törvénycsomagot és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítást kedden kezdi tárgyalni a parlament.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!