2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Puhították a Stop Sorost, de még így is aggasztó

Hír TV

2018. június 4., hétfő 12:03, frissítve: hétfő 12:55

Kedden vitázik az Országgyűlés a Stop soros néven elhíresült bevándorlásellenes törvénycsomagról. A javaslatot februárjában már megtárgyalta a Parlament, de a döntést a választások utánra halasztották. A május végén beterjesztett újabb javaslat már néhány ponton enyhébb a korábbi terveknél: nem kötelezi illetékfizetésre a civil szervezeteket, viszont önálló tényállássá teszi a Btk-ban az illegális bevándorlás segítését. A törvényjavaslatot az Európa Tanács tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság is vizsgálja.

A kormánypropagandában csak Stop Sorosnak nevezett bevándorlásellenes törvénycsomaggal idegenek Magyarországra telepítését akadályoznák meg. Például a jövőben bűncselekményt követne el az, aki menedékkérőkön segít.

Miután a szabálynak nincs értelme és tartalma, akkor a bíróság és a rendőrség is szabadon eljárhat, bármire ráfoghatja, hogy szervező tevékenység volt, jogellenes tartózkodást előmozdító volt. (….) Suzuki mérnők lejárt tartózkodási engedéllyel sétál Esztergomban, ügyvéd segítségét kéri, akkor az ügyvédet meg lehet támadni, hogy segítséget nyújt a jogszerűtlen tartózkodás legalizálásban - mondta Nagy Boldizsár, nemzetközi jogász.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársának sem egyértelmű a törvénytervezet.

Annak, hogy büntetőeljárás indulhat valakivel szemben, aki semmi mást nem csinál, mint teljesen jogszerű tevékenységet végez és rászorulókon segít, akár jogi segítséget, hogy velük szemben egy ilyen eljárás indulhat, annak nyilvánvaló célja a megfélemlítés. És ezzel nyilván tisztában van az is, aki ezt a törvényt kitalálta - véli Léderer András.

Miközben a kormány egyik érve a jogcsorbítások mellett az, hogy az unió idegeneket akar betelepíteni Magyarországra, a valóság az, hogy ma már szó sem esik a kötelező kvótáról.

Sőt, utóbbit maga Soros György is ellenzi. A milliárdos a napokban megjelent cikkében olyanokat írt, amit akár Orbán Viktor is mondhatott volna: sem a tagállamokat nem szabad befogadásra kényszeríteni, sem a menekülteket olyan országokba irányítani, ahová ők nem akarnak menni.

Ugyanilyen aggasztó lehet, hogy ugyan nem a Stop Soros részeként, de hamarosan hatályba lép egy hasonlóan ijesztőnek tűnő törvénymódosítás. Ez gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy bárkit, annak hozzátartozóit, barátait, kollégáit megfigyeljék akár alapos gyanú nélkül is.

A gyanú gyanúját kell figyelembe venni akkor, ha valakivel szemben eljárást kell kezdeményezni, de úgy, hogy nem tud róla senki. ő sem. nem szól másról, mint hogy azokkal szemben is gyűjthessenek adatokat, olyanokról, akik szóba jöhetnek bűncselekmény elkövetőjeként. Ez a magyar nyelv szabályai szerint mindenkire vonatkozik - hívta fel a figyelmet Magyar György, ügyvéd.

A Stop Sorosnál egyébként - bár a Fidesz szigorítást emleget - a törvénycsomag puhult. Két olyan pont is kikerült a tervezetből, amelyet az unió kifogásolt. Az egyik pont megsápolta volna a kiszemelt civil szervezeteket, a másik pedig belügyminisztériumi engedélyhez kötötte volna a működésüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!