2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Ötnapos sztrájk jön a közszférában

Hír TV

2018. február 12., hétfő 17:17, frissítve: hétfő 19:55

Csütörtökön folytatódik az önkormányzati dolgozók sztrájkja. A Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a kormánynak tíz év után növelnie kellene az illetményalap összegét. Több mint 18 ezer önkormányzati dolgozót érintene a béremelés, a kormány azonban tárgyalni sem hajlandó.

Egy hónapja is sztrájkoltak az önkormányzati dolgozók, akkor országszerte 98 hivatal csaknem 7 ezer dolgozója vett részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének akciójában.

Eredmény híján csütörtöktől öt napon át tovább küzdenek az önkormányzati dolgozók a béremeléséért. „Az MKKSZ 18 ezer önkormányzati köztisztviselő tíz éve nem emelt keresete miatt – ugyanazon követelés teljesítése érdekében – ötödik alkalommal kénytelen sztrájkot szervezni. Azért, mert a kormány nem teljesíti a törvényben előírt sztrájkegyeztetési kötelezettségét, ahol módunk nyitna tárgyalóasztal mellett a keresetek emeléséről beszélni” – közölte Boros Péteré, a szakszervezet elnöke.

Az akcióhoz csatlakozott a Magyar Nők Szövetsége is. Szerintük a rendszer visszaél azzal is, hogy az önkormányzatoknál többségében nők dolgoznak. „Lovász Anna, az MTA kutatójának szavaival élve azért kedvelik a közszférabeli munkavállalást a nők, mert úgy gondolják, hogy a szigorú munkahelyi szabályzatoknak – bértáblák, előléptetések, és folytathatnánk – köszönhetően kevésbé diszkriminálnak. Ezt az előnyt a valóságban már nehéz igazolni” – emelte ki Alföldi Andrea elnök.

A szakszervezet forintosította is követelését: azt szeretnék elérni, hogy az illetményalap összege a jelenlegi 38 650-ről 60 000 forintra nőjön. A követeléseiket és a sztrájkot támogatóktól azt kérik, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt viseljék ruhájukon a szolidaritás kék színét az összetartozás jelképeként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!