2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Osztrák rendőrség: a magyar sajtóból értesülünk arról, hogy hány menekült jön

2015. szeptember 11., péntek 06:54, frissítve: péntek 14:29

Egy nap alatt 10 ezren érkeztek Magyarországról Miklóshalmára az osztrák hatóságok szerint. A burgenlandi rendőrség főkapitánya a Reutersnek arról panaszkodott, hogy nem kapnak megfelelő adatokat a magyar hatóságoktól, ezért nem tudják, melyik nap hány ember elhelyezésére készüljenek.

Hegyeshalomról gyalogolnak Miklóshalmára a menekültek a Lajta folyó mentén. Egy nap alatt 10 ezer ember érkezett. 7500-an csütörtök napközben, 2500-an pedig éjjel. Az osztrák határon a Vöröskereszt fogadja őket, élelmet és takarót kapnak, mielőtt továbbviszik őket Bécsbe.

„Jelenleg csak ebben az épületben 450-en vannak 20 önkéntesre, de a szomszédunkban is van egy hasonló tábor. Velünk most három orvos dolgozik, a másik táborban pedig kettő, szóval lassan haladunk” – mondja az osztrák Vöröskereszt szóvivője.

A burgenlandi rendőrök szerint könnyebb dolguk lenne, ha a magyar hatóságok elárulnák nekik, hogy hány emberre számítsanak.

„A menekülteket próbáljuk kérdezgetni, hogy hányan vannak még úton, de ők nyilván nem tudnak pontos számokat. Szeretnénk kapcsolatban állni a magyar rendőrséggel is, van néhány rendőrünk Magyarországon és követjük a magyarországi sajtóhíreket is, de hivatalos csatornákon keresztül sajnos semmiféle információt nem kapunk a magyar hatóságoktól” – panaszkodik a burgenlandi rendőrkapitány.

Az osztrák rendőrség a civilek menekültszállító akcióit is támogatja. Csütörtökön 20 civil járműben 66 menekültet engedtek át a határon, mert őket közvetlenül Bécsbe szállították a szervezők.

Hazaküldik őket

Közben a német hatóságok repülővel szállítottak vissza Albániába 80 bevándorlót, akiknek Németországban elutasították a menedékkérelmét, hasonló járatok egész szeptemberben lesznek. Németországban az év első felében 37 ezer albán kért menedéket, de mivel Albánia biztonságos országnak minősül, az onnan indulók gazdasági bevándorlónak számítanak, kitoloncolják őket, és öt évig nem próbálkozhatnak újra Németországban. Koszovóba és Montenegróba is több tízezer embert küldenek haza a német hatóságok. A német N24 hírtelevízió felmérése szerint egyébként a németek 50 százaléka támogatná a határellenőrzések visszaállítását Európában.

Elfogadták a kvótarendszert

Bulgária is elfogadja az európai menekültkvóta-rendszert. A miniszterelnök-helyettes szerint 2100 menekültet fogadnak be. Az országban az idén 11 ezer menekültkérelmet adtak be, ebből több mint 4 ezret jóváhagytak a bolgár hatóságok. A bolgár kormány eddig 30 kilométeres határszakaszon épített kerítést a török határon. A kvóta ellen korábban tiltakozó országok közül a héten Litvánia és Lengyelország is közölte, hogy mégis elfogadják a menekültek elosztásának a rendszerét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!