2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Osztrák migránshalál: újabb embert vettek őrizetbe

,

2015. augusztus 30., vasárnap 15:08, frissítve: vasárnap 19:16

Már öt gyanúsítottja van a 71 áldozatot követelő embercsempész-akciónak. A rendőrök szombat este, Budapesten fogtak el egy újabb bolgár férfit. A Hír TV-nek nyilatkozó ügyvéd szerint Magyarország nem adja ki az elkövetőket, hanem itt folytatják le majd az eljárást.

Szűkszavúan nyilatkozik a rendőrség arról férfiról, akinek szintén köze lehet a 71 halálos áldozatot követelő embercsempész-akcióhoz. Csupán annyit árultak el, hogy ő is bolgár állampolgár és hogy Budapesten fogták el tegnap este a rendőrök. Ő az ötödik gyanúsított az ügyben.   

„A Készenléti Rendőrség – Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a bevezetett nyomozati cselekmények eredményeként egy újabb személyt fogtak el, akinél embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatják az eljárást, a férfit az elfogását követően bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatására” – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője

Négy társát, köztük a hűtőautó tulajdonosát már szombaton előzetes letartóztatásba helyezte a kecskeméti járásbíróság. „A bűncselekmény tárgyi súlya kiemelkedő. Egyrészt, ugye, az embercsempészés minősített esetét a hatályos Btk. 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, de mivel a megalapozott gyanú szerint ez szervezett körülmények között, vagyis bűnszervezeteben valósult meg, ezért a büntetési tétel már 2 évtől 16 évig terjedő szabadságvesztés” – fogalmazott Sárközi Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője.


A gyanúsítottak vallomást tettek, azonban megfellebbezik a bírói döntést. Ezt mind a négyen azzal indokolták, hogy állításuk szerint nem követtek el bűncselekményt. A gyanúsítottak nem akartak nyilatkozni. Vezetőszáron vitték őket a rendőrautóhoz, amikor egyikük arcon dobta a Hír TV operatőrét. Azt nem árulták el a rendőrök, melyik börtönbe vitték a gyanúsítottakat. A Hír Televíziónak nyilatkozó Magyar György ügyvéd szerint Magyarországon folytatják le az eljárást. „A két igazságügy-minisztérium egymás közötti megállapodás keretében erről a kérdésről döntést hozhat, de én nem tartom valószínűnek, hogy egy ilyen súlyos cselekménynél és ennyire feltűnő összefüggésrendszerben Magyarország kiadná ezeket az elkövetőket. Igen nagy a valószínűsége annak, hogy bűnügyi együttműködés keretében, osztrák hatóságok bevonásával le fogják folytatni a nyomozást, majd vádat emelnek és el fogják őket marasztalni” – szögezte le Magyar György ügyvéd.

A gyanúsítottak első körben harminc napig lesznek előzetes letartóztatásban.

Vizsgálják a holttesteket
Patológusok Bécsben megkezdték az áldozatok holttestének vizsgálatát. Az osztrák Der Standard információi szerint eddig 14 áldozat boncolását végezték el. Bővebben>>>
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!