2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ösztöndíj mellett több mint hatvanezer forint?

2016. április 23., szombat 11:23

Havonta több mint hatvanezer forintot is kereshet egy duális képzésben részt vevő diák az ösztöndíja mellett. A Miskolci Egyetem eddig száz vállalkozással kötött szerződést, de a hallgatók közül egyelőre csak kevesen jelentkeztek a gyakorlatorientált képzési formára. Ezért műhelyfoglalkozással középiskolásoknak népszerűsítették a duális képzést.

Berentés Dóra a Miskolci Egyetemen szeretne továbbtanulni, úgy döntött, duális képzésre jelentkezik. „Azért gondolkodom a duális képzésben, mert azt figyeltem meg, hogy mostanában fontos az, hogy egyszerre legyen valaki friss diplomás, és rendelkezzen tapasztalattal” – mondta a lány.

A Miskolci Egyetemen negyven szakon indult gyakorlatorientált oktatás szeptemberben. A hallgatók több mint száz cég közül választhatnak. „Az egyetemen megtanult dolgokat a cégnél jobban, gyakorlatiasabban el tudja sajátítani az ember, és ez sokat tud dobni rajta. Az is nagyon jó, hogy ezzel pénzt tud keresni az ember, és önállósodni tud. Ez most 66 600 forintot jelent egy hónapban” – fogalmazott egy hallgató, Rozgonyi László.


Az egyik miskolci vállalkozás vezetője azt mondja, a duális képzés előnye, hogy a cég elvárásainak megfelelően oktathatják a hallgatókat. „Azt tapasztaljuk, hogy a megfelelő alaptudás hiányzik a diákok részéről, viszont nyitottak, gyorsan tanulnak, mi folyamatosan támogatjuk őket abban, hogy minél hamarabb elsajátítsák a megfelelő szaktudást. Egy kicsit úgymond saját arculatunkra formáljuk vagy éppen a terveinknek megfelelően terelgetjük a diákokat” – nyilatkozta a Simplesoft Kft. projektvezetője, Béres Zoltán. Így az egyetemi évek után a diákoknak már nem lesz szükségük gyakorlati időre, amikor munkába állnak.

Jelenleg hiányszakma egyebek között a gépészmérnöki, a tervezőmérnöki, illetve a minőségbiztosítási mérnöki szakma. A duális képzés egyik célja éppen az, hogy legyen megfelelő szakember. Azt majd a tapasztalat mutatja meg, hogy a tanulás melletti munka hogyan befolyásolja a diákok eredményeit. „Még nem tudunk hosszú távon arról nyilatkozni, hogy hogyan fog ez hatni a hallgatók egyetemi teljesítményére. Nekik rövidebb a vizsgaidőszak, és az idő alatt, amelyet a nem duális hallgatók pihenéssel és tanulással töltenek, ezek a hallgatók dolgoznak” – jelentette ki Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese.

A tapasztalat azt mutatja, azok a hallgatók, akik már az egyetem alatt gyakorlatot szereznek, könnyebben kapnak munkát. Egy részük általában annál a cégnél maradhat, ahol hallgatóként dolgozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!