2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán Viktorba fojtanák a szót

2016. március 15., kedd 17:09, frissítve: kedd 17:58

A volt miniszterelnök a Pilvax Kávéház előtt tett sajtónyilatkozatot a nemzeti ünnepen. Ugyanott az LMP társelnöke arról beszélt, hogy napjainkban globális nagyvállalatok vásárolnak meg korrupt kormányokat. Egy harmadik ellenzéki párt aktivistái kormányellenes plakátokkal dekorálták ki a Nemzeti Múzeum környékét.

„Erre beszél Putyin pincsije” – ilyen hangvételű plakátokkal jelezték a miniszterelnökhöz vezető utat az Együtt aktivistái a Múzeum körúton. „Orbán Viktor Európából szeretné kivezetni Magyarországot. Amikor Orbán Viktor a szabadságot ünnepli, akkor ezt azért teszi, mert ma még szabadlábon lehet, de azért az országrombolásért, amit a kormányával végez, azért a pénzmennyiségért, amit gyakorlatilag szabad rablás keretén belül elvesznek az adófizető állampolgároktól, lesz még, hogy védenie kell a saját szabadságát. Én biztos vagyok benne, bízom benne, hogy bíróság előtt” – jelentette ki Juhász Péter, az Együtt alelnöke.

A Demokratikus Koalíció elnöke a forradalom legendás kávéháza, a Pilvax előtt köszöntötte híveit. Gyurcsány Ferenc sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az önkényt most Orbán Viktornak hívják. „Amikor a szabadság szavát veszi a szájára az önkény ura, akkor bemocskolja egyik legszebb szavunkat. Ha lennének a szavaknak illatai, ahogyan nincsenek, akkor a szabadság szavának valószínűleg tavaszillata lenne. Orbán szájából a szabadság szava áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne belé fojtani a bűz áradatát” – fogalmazott a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferencet Schiffer András váltotta a Pilvaxban. Az LMP társelnöke szerint 1848 követeléseinek olyan korban kell érvényt szerezni, amikor globális nagyvállalatok kereskedelmi megállapodásokkal vesznek meg korrupt kormányokat. „Olyan korban, amikor a legalapvetőbb természeti erőforrások is eladók, és nem tudni pontosan, ki nyúlja le Vajda János erdejéből a mély vadont, a csalános iharost, a félreeső völgyet, avagy ki nyit kőbányát az illatos hegy oldalában. Nekünk, magyaroknak is reményt adhat, ha éppen a mai napon az óceán túlpartján is egyre többen határoznak úgy, hogy van, ami nem eladó” – hangsúlyozta Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője.

A szocialisták a Nemzeti Választási Iroda előtt emlékeztek. Nyakó István szabad népszavazást követelt a kormánytól. „Mit tehetünk konkrétan? Összefogunk, hiszen tízezer szavazókörbe kell majd küldeni egy megbízható szabad állampolgárt, hogy nézze a kezüket. Biztos vagyok benne, hogy nem hagyjuk, hogy ebben a házban ezek az emberek számolják össze majd a szavazások végeredményét” – mondta a volt szocialista országgyűlési képviselő. Február második felében Nyakó Istvánt akadályozták meg kopasz férfiak a választási iroda épületében, hogy időben benyújthassa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról.

Karácsony: Nem az elit köztársaságára

Egy új alapokon nyugvó, negyedik köztársaság felépítését sürgette március 15-ei beszédében a Párbeszéd Magyarországért elnöke, Zugló polgármestere. Karácsony Gergely a kerülethez tartozó Városligetben mondott ünnepi beszédet. Az ellenzéki politikus szerint a mai pártok tönkretették az elmúlt huszonöt évben a rendszerváltozás vívmányait. „Ha újra 1848 szellemében köztársaságot akarunk, akkor egy erősebb köztársaságot kell építenünk, és nem az elit köztársaságát, hanem a köztársaságot alkotó polgárok közös államát kell újra felépítenünk. Nem először hallják tőlem, és még sokszor el fogom mondani, hogy a köztársaság ügye nem a pártok ügye. És főleg nem azoké a pártoké, amelyek veszni hagyták a harmadik köztársaságot. A köztársaság ügye a nép ügye. Éppen ezért a negyedik köztársaságot közösen kell megalkotniuk a pártoknak, civileknek, polgároknak, minden változást akaró embernek ebben a hazában” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!