2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Orbán: A hamis ígéret idézte elő a balhét

Hír TV

2015. szeptember 4., péntek 12:29, frissítve: szerda 13:25

Menekültkvótával nem lehet megállítani a bevándorlókat Európa határain – hangoztatta a miniszterelnök a közrádióban. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a politikában a legveszélyesebb kombináció, ha valaki gazdag, de gyenge. A kormányfő – a migráció megfékezését szolgáló törvénymódosításokra utalva – azt mondta, hogy szeptember 15-étől új időszámítás kezdődik Magyarországon.

Egy-két éven belül belül tízmilliók érkezhetnek a világ szegény országaiból, ha Európa vezetői most nem üzenik meg nekik, hogy nem engednek be válogatás nélkül mindenkit – mondta el újra a miniszterelnök a közrádiónak adott interjúban. Ha Németország minden szír állampolgárt be akar fogadni, akkor a budapesti nagykövetség munkatársai menjenek ki a Keleti pályaudvarra, és állítsák ki ott a továbbutazáshoz szükséges vízumot a várakozóknak – tette hozzá Orbán Viktor. „Ha gazdag vagy, és vonzó vagy mások számára, akkor erősnek is kell lenned, mert egyébként elveszik tőled azt, amiért megdolgoztál, és te is szegény leszel. Még egyszer mondom, gazdagnak lenni és gyengének, a politikában a legveszélyesebb kombináció” – fogalmazott a miniszterelnök.

A demokrácia lényege, hogy az európai elit nem gondolkodhat másként a bevándorlásról, mint a hétköznapi ember, a választók megkérdezése nélkül a politika nem hozhat döntéseket ilyen súlyú kérdésben – hangoztatta Orbán Viktor. „Ma Európa szinte bátorítja azokat, akik a jobb élet reményében el akarnak indulni. Nekünk azt kéne üzennünk – persze, a menekültek az egy külön történet, de azok, akik a jobb élet reményében akarnak jönni Európának, azok –, ne vállalják a kockázatot, ne induljanak el, ne kockáztassák a saját, a családjuk, a gyermekük életét, nem akarunk hamis illúziókat kelteni, nem fognak tudni bejönni Európába, vagy ha bejönnek, haza fogják őket küldeni. Ezt meg kéne mondani őszintén, ez a helyes morális felelősség vagy a morális alapállás.”

A miniszterelnök a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetre úgy reagált: Magyarország nem tud eltekinteni a schengeni szabályoktól. Szerinte a német elhibázott kommunikáció, a Németországba szóló meghívó „hamis ígérete” idézte elő a balhét. A legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy a bevándorlók nem akarnak együttműködni, és nem akarnak regisztrálni a menekülttáborokban. Orbán úgy véli: „ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak Európába jönni”.

A kormányfő megismételte, hogy az Európai Unió határainak védelmét tartja elsődlegesnek. Mint mondta, a nyugati politikusok által szorgalmazott menekültkvóta nem állítja meg az embereket a határon. Orbán Viktor szólt arról is, hogy napokon belül megkezdik a tranzitországokban a bevándorlók tájékoztatását arról, hogy szeptember 15-étől Magyarország tovább szigorít a jogszabályokon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!