2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Orbán: Meg kell védeni a saját határainkat

2015. június 25., csütörtök 17:27, frissítve: csütörtök 20:42

A magyarországi migrációs helyzetről is szó lesz az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Minden uniós tagországnak meg kell védenie a saját határait – jelentette ki Orbán Viktor a tanácskozás előtt. A miniszterelnök megismételte: a magyar kormány nem támogatja azt a brüsszeli javaslatot, amely kötelezően előírná a tagállamoknak meghatározott számú bevándorló befogadását. A kormányfő úgy fogalmazott: Magyarországra nem újabb bevándorlókat kellene hozni, hanem a meglévőket kellene elvinni.

– Egyetlen megoldás van szerintünk, meg kell védeni mindenkinek a saját határait, ha kapunk segítséget, akkor együtt, ha nem kapunk, akkor külön-külön, de a határainkat meg kell védeni, egyébként nem tudjuk lelassítani az áramlatot és milliószám fognak érkezni. Nem beszélek arról, hogy ráadásul még van egy konfliktus Ukrajnánál is, Ukrajna és a szakadárok között, és annak a kimenetelét sem tudjuk. Tehát észnél kell lenni, most nem szabad engedni sem a szép szavak csábításának, sem az együttérzésnek. Együttérzésre mindig szükség van, mi is szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok – fogalmazott a kormányfő.

Tusk: Meg kell akadályozni az illegális bevándorlást

– Ma biztosan nem lesz megállapodás a bevándorlásról az uniós csúcson – közölte az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szerint a menekültek önkéntes befogadása csak akkor működőképes megoldás, ha a tagállamok tartják a szavukat. Azoknak viszont, akik menekültnek adják ki magukat, ám valójában a jobb megélhetést keresik, a lengyel politikus szerint sincs helyük Európában.

– Nincs kétségem afelől, hogy hosszú időbe telik majd az európai konszenzus kialakítása a bevándorlás kérdésében. De mindenekelőtt az illegális bevándorlást fel kell tartóztatnunk. Ez most a prioritásunk. Arra számítok, hogy az Európai Tanács erős üzenetet fogalmaz meg: mindazok, akik megalapozatlanul folyamodnak menekültstátuszért, nem kapnak garanciát arra, hogy Európában maradhatnak – mondta Donald Tusk.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!