2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán: Meg kell küzdenünk a rövidlátó európai politikával

2015. szeptember 21., hétfő 15:00, frissítve: hétfő 17:59

Akit lerohannak, az nem tud befogadni senkit – ezzel a mondattal indított a miniszterelnök a parlament őszi ülésszakán. Orbán Viktor szokásához híven napirend előtti felszólalásban adott számot az elmúlt hónapokról, a kormányfő egyetlen témája a tömeges migráció volt. A jólétért Európában meg kell dolgozni, hangoztatta a miniszterelnök, aki furcsállja, hogy egyes menekülteknek az osztrák vagy a német életszínvonal sem elég.

A miniszterelnök első mondatát taps fogadta, Orbán Viktor köszönetet mondott a rendőröknek, katonáknak a határok védelméért. „Fegyelmezett, emberséges, határozott, vagyis példamutató a teljesítményük, köszönjük a hazáért végzett szolgálatukat!”

„A gyereket nevén kell nevezni” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint Európa tömeges népvándorlással néz szembe. „A bevándorlók már nemcsak dörömbölnek, hanem ránk is törik az ajtót. A migráció vége nem látszik, milliók készülnek az útra a Közel-Kelet és Afrika válságövezeteiből” – folytatta a miniszterelnök, aki ismét odaszúrt egyet a nyugati politikusoknak: „Európa pedig nemhogy tárva-nyitva hagyta az ajtókat, ablakokat, de még meghívókat is küldözgetett a bevándorlóknak.”

A Nyugat által erőltetett demokráciaexport az arab világban kudarcot vallott, az Európai Unió pedig gyenge ahhoz Orbán Viktor szerint, hogy Észak-Afrika helyett megállítsa a bevándorlást. „Az az Európa, amely félmilliárd európai polgártól követeli meg napról napra a törvények tiszteletét, képtelen arra, hogy bevándorlók százezreit egy egyszerű regisztrációra rábírja, a brüsszeli politika és a nagyhatalmak csak rontottak a helyzeten, amikor nem voltak képesek megragadni a probléma gyökerét, és menekültnek tekintik azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló” – véli a Fidesz első embere.  

Európa azonban nem képes eltartani a világ összes gazdasági bevándorlóját – hangoztatta a miniszterelnök: „Ráadásul még az sem biztos, hogy mindannyian dolgozni akarnak. Én azért elgondolkodnék azon, hogy van, aki Ausztriával sincs megelégedve, és mintegy átmenekül Németországba, és elgondolkodnék azon a jeleneten is, amikor Németországban azért tüntetnek a bevándorlók, mert Svédországba akarnak menni.”

Magyarország kétfrontos háborút vív – tette hozzá Orbán Viktor. Védi Európa határait a bevándorlókkal szemben, és küzd azokkal a – miniszterelnök megfogalmazása szerint – rövidlátó politikusokkal, akik nem veszélyt, hanem lehetőséget látnak a bevándorlásban. A migránsokat Európának rá kell bírnia a törvények tiszteletére, Európa attól Európa, hogy az együttélésnek világos szabályai vannak – tette hozzá a kormányfő.

„Itt nem alanyi jog a jólét, a jólétért itt, Európában meg kell dolgozni” – zárta gondolatait Orbán Viktor.

A miniszterelnök is elmondta, hogy a magyar kormány a szerdai rendkívüli uniós csúcson ismerteti a saját javaslatát a menekültválság megoldására. E szerint a közel-keleti menekülttáborok fenntartásába az Európai Uniónak be kell szállnia, azokat pedig, akik mégis útnak indulnak, a görög határon közösen kell megállítaniuk a tagállamoknak.

Így reagált az ellenzék

Magyarország minden határszakaszán legyen kerítés, a honvédeket hívja vissza a kormány külföldről, emellett állítsák vissza a határőrséget és vezessék be az önkéntes sorkatonai szolgálatot – ez a Jobbik javaslata a migrációs válság megoldására.

„Egy nemzeti ügyben felelős párt egy dolgot tehet, félreteszi a pártpolitikai megfontolásait, és a nemzeti összefogásban igyekszik a maga részét kivenni. Ezért tartom felháborítónak a baloldal hozzáállását ehhez a kérdéshez, és ezen belül is különösen a baloldal szellemi és politikai vezetőjének, Gyurcsány Ferencnek a mozgását, különösen Röszkén végzett mozgását, amelyet – elnézést –, de nem tudok másképp megítélni, mint nettó hazaárulás” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A szocialisták európai szabályozást és közös határvédelmet sürgetnének. „A konszenzus alapja – mint látjuk –, nem az, amit a kormány az elmúlt hetekben, hónapokban tett. Diplomáciailag olyan mélyponton vagyunk, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. Ha valaki meg akarja védeni Európát, akkor kellene szólni a szomszédos országok államfőinek, miniszterelnökeinek, mert ha ők ezt nem értik, akkor ott valami gond van” – mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője.

A Bem téren talán már sorszámot osztogatnak a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek a tiltakozó jegyzék átvételéhez – ezt már az LMP frakcióvezetője mondta, arra utalva, hogy a külügyminiszter sorra rendeli be más uniós tagállamok diplomatáit. „Miniszterelnök úr! Lehet arról vitázni, hogy kik és hányan tényleges menekültek, akik a magyar határokon kopogtattak az elmúlt hetekben. De szívatni ezeket az embereket, megtagadni tőlük a tisztességes tájékoztatást, sőt, félretájékoztatni őket, a fair eljárástól, az anyanyelvhasználatától megfosztani, az emberséges bánásmódot megtagadni sok esetben súlyosan traumatizált emberektől, egyszerűen embertelenség” – fogalmazott Schiffer András frakcióvezető.

„Azt hiszem, Schiffer András mondatai, gondolatai mindent elárulnak. Tisztelt frakcióvezető úr! Ők nem bekopogtak ebbe az országba, hanem berúgták az ajtót. Ők nem bedörömböltek ebbe az országba, hanem el akarják foglalni. És hogy ha ez Önnek nem tűnik föl, akkor sajnos a politikai előrelátása a nullával egyenlő” – reagált Soltész Miklós országgyűlési képviselő.

A Fidesz nevében Rogán Antal arra emlékeztette a képviselőket, hogy január óta csaknem 225 ezer illegális bevándorló érkezett az országba. „Alkalmatlanságról és káoszról talán leginkább azoknak kellene beszélni, akik még ez év júniusában is, június 18-án a következő mondatokat mondták: a bevándorlás álprobléma, ami nem jelent Magyarország számára igazi gondot. Ezt aznap jó néhány szocialista politikus használta: Kunhalmi Ágnestől, Horváth Csabán keresztül országos vezetőkig bezárólag” – mondta az országgyűlési képviselő.

A kormányfő viszontválaszában hangsúlyozta, a nemzetközi jog szerint nem a menekült dönti el, hogy melyik országban akar élni. Emlékeztetett rá: 1956-ban a magyar migránsoknak is ausztriai táborokban kellett kivárniuk, míg végül valamelyik ország befogadta őket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!