2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Orbán is ezt csinálta, úgyhogy nem félnek

2016. április 3., vasárnap 18:10

Leszedték a Városliget átépítése ellen tiltakozók a takarófóliákat ott, ahol a múlt hónapban megkezdődtek a projekt részeként az első fakivágások. A szervezők szerint Orbán Viktor is hasonlóan cselekedett 2007-ben, amikor rendőrségi kordonokat bontott el a Kossuth téren, ezért nem félnek a következményektől. A Liget-projektet kritizáló szakemberek szerint nem megfelelő fákkal pótolnák a parkban a kivágott növényeket.

A korábban jól menő szórakozóhelyen, a Kertemben továbbra is őrködnek a civilek, vasárnap délután kutyaügyességi és -szépségversenyt is tartottak, a tiltakozás sem maradt el.

„Baán László nem mond igazat abban, hogy a budapestieknek vagy a fővárosiaknak jó lesz ez a projekt” – élesen fogalmazott a Kertem akciócsoport vezetője, de a Kossuth-díjas színész Szirtes Áginak is meg van a véleménye a tervekről. „Elmarasztaló, rettentően elmarasztaló, az egész tervet úgy, ahogy van elítélem” – mondta a művész.

A terveket kritizáló kertészmérnök szerint a szakma bele van kényszerítve abba a helyzetbe, hogy asszisztáljon a vállalhatatlan tervekhez. „Tulajdonképpen hihetetlenül hangzik, de amelyik tájépítész megtervezi erre a tervlapra majd ezeket a kertterveket, az tulajdonképpen legitimálni fogja az épületeket. Tehát egészen elképesztő csavar van a történetben, hogy valamelyik tájépítész ezek köré az épületek köré parkot tervez, az ezzel el fogja ismeri, hogy azok az épületek ott vannak” – fejtette ki véleményét Megyeri Szabolcs.

Lázár János csütörtökön arról beszélt: nem érti, hogy a most tiltakozókat korábban miért nem zavarta a Liget állapota. „Az az igénytelen dzsuva, amely a Liget egy részén korábban volt, az senkinek nem fájt. Az én megközelítésemben a zöld felület nem az igénytelen és az elhanyagolt városi gondozatlan parkokat jelenti” – mondta a kancelláriaminiszter.

A civilek elismerik, hogy a Liget le van pusztulva, de szerintük a főpolgármester 6 éve nem tett semmit, azt pedig visszautasítják, hogy további épületek kellene a területre. „Most voltunk a játszótéren, iszonyatosan kevés hely van, az egész VI., VII. kerület, de a belvárosból messze jönnek használni a parkot, tehát tele van a Liget. Tehát a Liget messze ki van használva, már most is túl van használva” – mondta Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke.

A szervezők tiltakozásként több – a kivitelező által felhelyezett – fóliát is eltávolítottak a Kertem kerítéséről – mint fogalmaztak, Orbán Viktor ugyanezt tette 2007-ben a Kossuth téren, így ők sem félnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!