2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Orbán: Gyakran fütyülnek golyók az ember füle mellett

Hír TV

2018. május 16., szerda 09:53, frissítve: szerda 12:42

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén. Megköszönte Simicskó István elmúlt években végzett munkáját, aki – mint Orbán beszédében fogalmazott –, akkor vette át a Honvédelmi Minisztérium vezetését, amikor migránsok ostromolták az országot és kiépítette a védelmi vonalat.

A katonából politikusnak igazoló Benkő Tiborral kapcsolatban rámutatott: a rendszerváltás óta nem volt példa rá, hogy egy katona a hadsereg éléről vállalja el a honvédelem irányítását.

Mint mondta, „a politikában is gyakran fütyülnek a golyók az ember füle mellett.”

A miniszterelnök szerint a Szent Korona és a koronázási jelképek a Magyar Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe áthelyezésé már 18 éve azt a célt szolgálja, hogy emlékezzünk: Magyarországot saját magunknak kell megvédeni – nem a NATO, vagy bárki más fogja ezt megtenni. Éppen ezért a kormányfő szerint vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára a katonai pályát.

„A történelem azt tanítja, hogy az a nemzet amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt. Erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Ahhoz viszont, hogy a hadsereg ismét erős lehessen, elsősorban a fiatalokat kell megnyernünk a honvédelem ügyéhez. Azt kérem a Magyar Honvédség újonnan kinevezett vezérkari főnökétől, hogy tegye vonzóbbá a magyar fiatalok számára a haza szolgálatának legnemesebb formáját, a katonai pályát” – fogalmazott.

Kitért rá, az elmúlt két kormányzati ciklusnak köszönhetően Magyarország már túl van egy sikeres alkotmányozáson, gazdasági, családpolitikai fordulaton. A most következő kormányzati ciklus kiemelt feladata pedig a biztonság megerősítése.

„Ma ott tartunk, hogy a biztonság a legdrágább valuta” – hangsúlyozta a kormányfő.

Felkérte a honvédelem vezetését, hogy szervezzék újra a hadsereget. Megerősítette, az elkövetkezendő években a magyar honvédség költségvetését duplájára növelik, „az önök munkájának feltételeit megteremtjük”. „A történelem azt tanítja, hogy aki nem tudja megvédeni országát, az nem is érdemli azt” – emlékeztetett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!