2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Orbán: Aki együttműködik a magyarokkal, az jól jár

Hír TV

2017. november 10., péntek 11:23, frissítve: péntek 16:27

Az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet 16. plenáris ülésén.

A miniszterelnök szerint mára a Kárpát-medencében megerősödött és versenyképessé vált az a gondolat, amely szerint a közép-európai népek abban érdekeltek, hogy mindannyian erősek legyenek. A kormányfő szólt arról is, hogy a környező országokban – vérmérséklettől függően - be-, illetve elfogadták a határon átnyúló gazdasági fejlesztési programokat.

„Kellő szerénységgel és az erőnk viszonylagosságának tudatával, de magabiztosan azt kell mondanunk, hogy azt is láthatja mindenki a Kárpát-medencében, hogy aki együttműködik a magyarokkal, az jól jár. Az nemcsak helyesen, erkölcsileg és filozófiailag cselekszik helyesen, hanem jól jár. Ha a szerbek a magyarokkal együttműködnek, akkor jól járnak. Ezt Vucic elnök úr többször nyilvánosan elmondta. A horvátok esetén ugyanez a helyzet, bár most éppen konfliktusok terhelik a két ország kapcsolatát, de Horvátországban is pontosan tudják, hogy ha együttműködnek a magyarokkal, azzal ők is jól járnak” – jelentette ki Orbán Viktor.

Jobbik: jár a szavazati jog

Nem fogja megszüntetni a kormány nemzetpolitikai eredményeit a Jobbik, ha kormányra kerül - ezt mondta Vona Gábor pártelnök. Hozzátette: nem értenek egyet Gyurcsány Ferenccel és a DK-val, szerintük ugyanis jár a szavazati jog a határon túli magyaroknak. Vona Gábor kiemelte: egyetértenek a határon túli szervezetek támogatásával, viszont szerintük nem jó, hogy pártokhoz kötődő szervezeteknek osztják szét ezeket a pénzeket.

„Másik amit szintén megőriznénk a kormány politikájából de fenntartásokkal és átalakításokkal az a határon túliak támogatásának kérdése. Fontosnak és sikeresnek tartjuk ha az anyaország tudja támogatni a határon túl élő közösségek erősödését akár oktatási akár gazdasági akár más területen, de sokkal jobban fókuszáltnak és kevésbé pártpolitikainak szeretnénk látni ezeknek a forrásoknak a szétosztását” – fogalmazott Vona Gábor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!