2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Orbán a Hír TV kérdésre üzent a tüntető fiataloknak

Hír TV

2018. április 23., hétfő 14:07, frissítve: hétfő 17:07

A munka becsületéről beszélt a miniszterelnök a XI. Szakma sztár fesztiválon, a Hungexpon. Orbán Viktor a diákoktól azt kérte, hogy olyan országot építsenek, ahová vissza lehet térni. A háromnapos rendezvényre 10 ezer fiatalt várnak, akiknek nagy része pályaválasztás előtt áll. A miniszterelnök a Hír TV kérdésére, hogy a tüntető fiataloknak mit üzen, azt válaszolta, hogy szívesen látják őket a fesztiválon.

A XI. Szakma Sztár fesztiválon a szakácstól kezdve a villanyszerelőn át, a cukrászig mindenki bemutatkozhat. A rendezvényre a pályaválasztó fiatalokat is várják.

Szakmát vagy diplomát szerezni fontos kérdés, de jobb választani a kettő közül, mert a szakközépiskolák eredményei nem kecsegtetők. Tavaly több mint negyedmillió diák írt kompetenciatesztet matematikából és szövegértésből. Az Oktatási Hivatal elemzése szerint a tizedikes szakközépiskolások átlageredménye a hatodikos általános iskolásokét sem éri el.

Közben a cégek komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, csak Budapesten például 15 ezer asztalos hiányzik a szakmából. A szakközépiskolák megerősítését korábban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szorgalmazta. A szervezet elnöke most tovább ment. „Alapvetően a nemzet gyarapodásához szükséges erő hiányzik. Amit meg kell erősítenünk és ebben nekünk egy nagyon erős feladatunk van” – nyilatkozta az eseményen Parragh László.

A munka becsületéről beszélt a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar fiatalokra is pályáznak más országok munkaadói. „Diákok! Én azt kérem tőletek, önöktől, hogy építsük fel közösen azt a Magyarországot, ahová mindig vissza lehet térni” – emelte ki a kormányfő.

A miniszterelnök a Hír TV kérdésére, hogy a tüntető fiataloknak mit üzen, azt válaszolta, hogy szívesen látják őket a fesztiválon.

„Szívesen látjuk őket itt, jöjjenek.”

A XI. Szakma Sztár fesztivál szerdáig tart a Hungexpon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!