2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Ónodi-Szűcs: Minden szakdolgozó megkapta az emelést

Hír TV

2017. december 6., szerda 22:10, frissítve: szerda 22:49

Az egészségügyi államtitkár csak azt ismételte, azoknak is emelkedett a bérük, akik most ugyanannyit visznek haza, mint korábban.

Ezt az egészségügyi államtitkár mondta arra reagálva, hogy megjelentek olyan bérpapírok, amiken az látszik, hogy az ígért idei 12 százalékos emelés előtt és utána is ugyanannyi valakinek a bére. Az egészségügyi szakdolgozói kamara szerint sem az a probléma, hogy ne kaptak volna béremelést a dolgozók, hanem az, hogy egyre többen csak a garantált bérminimumot kapják meg, és így a fizetésekben egyre kevésbé látszik a különbség a képzett és tapasztalat, valamint a képzetlen pályakezdő között.

Egy műtőssegéd bére az egészségügyi szakdolgozók novemberi 12 százalékos béremelése előtt és utána is 161 000 Ft volt.

Sokan vannak hasonló helyzetben, akik érthetetlennek tartják, hogy ha megígérték nekik az emelést, akkor miért nem kapták azt meg.

Az egészségügyi államtitkár azonban a kérdésekre csak azt ismételte, azoknak is emelkedett a bérük, akik most ugyanannyit visznek haza, mint korábban.

„Visszautasítok minden olyan nem is tudom, minek nevezzem, ribilliókeltést, ami azt sugallhatná vagy azt sugallja, hogy a kormány nem tartaná be a megállapodását. Nem tudnak mutatni olyan bérpapírt, ami ne támasztaná alá a kormányhatározatban megjelent és a megkötött megállapodás tartalmát” – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

A szakemberek magyarázata szerint a félreértés oka, hogy egy egészségügyi szakdolgozó bére kétféle módon nőhet. Egyrészt létezik egy egészségügyi bértábla, ahová minden dolgozót besoroltak, attól függően, hogy milyen képzettsége van és mennyi ideje van a pályán. A kormány azt vállalta, hogy az ebben szereplő összeg 4 lépcsőben nő. Először tavaly szeptemberben 26,5 százalékkal, utána idén novembertől jött a 12 százalékos emelés, majd 2018 és 2019 novemberében is emelkedik 8-8 százalékkal.

Csakhogy vannak, akiknek a havi keresete az emelések dacára sem éri el még a garantált bérminimumot sem. Nekik minden év januárjában kipótolja az államkassza a bérüket annyival, hogy az elérje a garantált bérminimumot. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kézhez kapott keresete gyakorlatilag nem változik – miközben papíron nőtt az alapbére.

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint ha valakinek tavaly még 130 000 Ft körül volt a bére, jövőre meg 180-at kap, akkor indokolatlan, hogy most novemberben a béremelést hiányolja. Abból viszont komoly feszültségek lehetnek, hogy egyre többen kapják a fizetésüket a garantált bérminimum alapján. Vagyis a fizetésekben egyre kevésbé tükröződik vissza, hogy valaki hány évig tanult vagy hogy milyen régóta van a szakmában.

„Nem az alacsony keresetűeknél és az alacsony kategóriákban van a legnagyobb gond. S míg tavaly egy jól képzett és egy kevésbé képzett kolléga között akár 40-70 ezer forint különbség volt pályakezdőként, ez most már csak 35-40 ezerre szűkül. Például egy főiskolát, egyetemet végzett kolléga 219 000 forintot keres most és január 1-én is, ahhoz képest hogy 180 500 lesz a kezdő garantált bérminimum” – mondta Balogh Zoltán a MESZK elnöke.

A kamara ezért új tárgyalásokat kezdeményez a minisztériummal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!