2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ónodi-Szűcs: Az elmaradás részben a szocialista kormányok hibája

Hír TV

2018. február 2., péntek 20:20, frissítve: péntek 23:48

Ingyen CT-vel kampányolt a városmajori klinikán az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán nem tartja relevánsnak a francia felmérést, amely szerint a magyar egészségügy az utolsók között van az uniós tagállamok listáján – a mentőállomások állapotát pedig részben a szocialista kormányok örökségének tulajdonítja.

Az új, modern szív-CT-készüléket csodálta meg pénteken az egészségügyi államtitkár a Semmelweis Egyetem (SE) városmajori klinikáján. A gép azonban egy fillérjébe sem került az államnak, az intézmény együttműködéssel, ingyen szerezte be.

„A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára kerül a legmodernebb speciálisan szív-CT. Mi is a feladatunk? A készüléket ingyen kaptuk abból a célból, hogy a régió legnagyobb szívgyógyászati klinikája részt vegyen egy multinacionális cég és az egyetem hármas együttműködésében” – fogalmazott a bemutatón Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese.

Ám az oktatási intézmény nem minden klinikája részesül a legmodernebb eszközökben. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből például a nyáron nyitott mellkassal kellett átszállítani egy 13 éves kislányt a Heim Pál-kórházba, mert nem volt CT-je.

De az Alkotás úti mentőállomáson sem rózsás a helyzet, az Index birtokába kerülő fotók koszos, pókhálós garázsról, áldatlan állapotokról tanúskodnak. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint, aki a helyszínen tartott sajtótájékoztatót, a kormánynak kellene elszámoltatnia Balog Zoltánt és az Emberi Erőforrások Minisztériumát a mentők körülményei miatt.

„Magyarország nem tűrheti tovább, hogy amikor szirénázik egy mentőautó, ne az jusson az eszébe, hogy ezek az emberek a legfontosabb munkát végzik, emberi életeket mentenek. Amit nem lehet úgy megtenni, hogy közben nem adunk lehetőséget arra, hogy munka után kipihenhessék magukat, és olyan körülményeket teremtsünk nekik, hogy el tudják végezni a munkájukat” – mondta.

Az egészségügyi államtitkár azonban nem látja ennyire lesújtónak a körülményeket. Ónodi-Szűcs Zoltán azt elismeri ugyan, hogy van még tennivaló, de az elmaradást részben az előző szocialista kormányoknak tulajdonítja. „2010 óta 30 új mentőállomás nyílt, és 97 mentőállomást felújítottak. Ez azt jelenti, hogy a teljes mentőállomásparknak több mint a fele meg lett újítva. Ha a másik felével az előző kormány csinált volna valamit, akkor most nem tudna tőlem mit kérdezni” – nyilatkozta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az államtitkár 700 milliárd forintot ígér a fővárosi kórházak fejlesztésére, azt a francia kutatást pedig, amely szerint alig van rosszabb állapotú egészségügy Európában a magyarnál, nem tartja relevánsnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!