2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Alig van rosszabb a magyar egészségügynél Európában

Hír TV

2018. február 1., csütörtök 08:06, frissítve: csütörtök 17:00

Alig van rosszabb egészségügy Európában a magyarnál - derül ki egy francia kutatásból. Az orvosi kamara szerint további forrásokat kellene az ágazatba csoportosítani.

Ijesztő kórházi állapotok, hosszú városlisták, több órás várakozás a sürgősségin. Most nem csak a betegek általános tapasztalatai de egy francia kutatás szerint is a magyar az egyik legrosszabb egészségügy Európában. Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index alapján Magyarország az elérhető ezer pontból 584-et ért el. Ez holtversenyben a lengyelekkel a 29-30. helyre volt elég a 35-ből.

A kutatás szerint Magyarországon sokat kell várni a rák-terápiákra, és a CT vizsgálatokra, magas a szív- és rákbetegségek halálozási aránya. Az Orvosi Kamara szerint hiába vontak be újabb forrásokat az ágazatba, ez mégsem oldotta meg a problémákat.

„Azok a hihetetlen ráfordítások és erőfeszítések amelyek az utolsó időszakban mint mondtam történtek, nem voltak képesek arra, hogy egy több évtizedes lemaradást pótoljanak. tehát ez a kettősség azt mutatja, hogy ebben az irányban, ugyanilyen vagy rohamlépésekben tovább kell menni” – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Visszatérő panasz a betegeknél, hogy a kórházi koszt sem megfelelő. Juhász Péter 10 napig ette azt, amit az egészségügyi intézményekben kapnak a betegek. Az Együtt elnöke a Hír TV reggeli műsorában azt mondta: a kórházi menü nem alkalmas arra, hogy segítse a gyógyulást.

– Ezek valami hihetetlen rossz minőségű, tápanyagot nyilván kevéssé tartalmazó, vitamint egyáltalán nem tartalmazó élelmiszerek voltak. Nyilván nem arról szólt ez az akció, hogy magáról az élelmiszerekről beszéljünk. Ezek az ételek nem alkalmasak rá, hogy valaki gyógyuljon. Ugye olyan emberekről beszéltünk, akik kórházban vannak, akiknek nagyon fontos volna, hogy táplálkozásuk megfelelő módon történjen. Erre vannak jogszabályi kötelezettségek, ezek közül én nem tudom, mit tartanak be – emelte ki Juhász Péter.

A DK ügyvezető alelnöke szerint, a mostaninál még korábban a Gyurcsány kormány alatt is jobb volt az egészségügy.

„A Gyurcsány kormány idején akkor Magyarország még megelőzte Olaszországot, Spanyolországot, és írországot. akkormég jó volt az egészségügy helyzete Magyarországon, most pedig ott tartunk, hogy a sürgősségi osztály folyosóján betegek halnak meg azért mert nem tudják őket ellátni” – mondta Molnár Csaba ügyvezető alelnök.

A kutatás szerint Hollandiában, Svájcban és Dániában a legjobb az egészségügy, Magyarország mögött csak néhány balkáni ország és Litvánia végzett a listán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!