2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Okospereceket kapnak a nyugdíjasok

2017. július 28., péntek 21:51, frissítve: péntek 23:01

Telefonra ragasztható emlékeztetővel előzné meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság az idősek átverését. A miniszteri biztos pedig vészjelző okoskarperecet ígér a legrászorulóbb nyugdíjasoknak.

Az unokázás az egyik tipikus módszer arra, hogy pénzt csaljanak ki idősektől. A csalók általában éjjel telefonon hívják a nyugdíjasokat: bajba jutott unokájuknak, rokonuknak adják ki magukat, vagy rájuk hivatkozva sürgősen pénzt, értékeket kérnek.

A rendőrség azt tanácsolja az időseknek: hasonló hívás esetén mindig gyanakodjanak. A BRFK telefonra akasztható és felragasztható emlékeztetőkkel próbálja felhívni a figyelmet a legfontosabb teendőkre.

„A legfontosabb, hogy valóban meg kell győződni arról, hogy valóban az unokájával vagy a gyermekével van kapcsolatban, és ennek a legegyszerűbb módja, hogy azon az általa ismert telefonszámon felhívja a hozzátartozóját és megérdeklődi, hogy minden rendben van-e vele” – mondta Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyettese.

Országszerte 480 településen a legrászorulóbb nyugdíjasok egy speciális vészjelző okoskarperecet is kapnak. „Van rajta egy nagyméretű piros gomb, ami kétszer két centi, tehát egy komoly gomb, hogyha valaki nem lát jól, ki tudja jól tapintani, és ha úgy érzi, hogy vele szemben bármilyen támadás van, ez lehet, ugye, fizikai támadás, de lehet egy ilyen trükkös csalás, akkor meg tudja nyomni, és azonnal kap segítséget. Megjelenik a rendőrség, és el tudja mondani a problémáit” – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos.

A BRFK adatai szerint az utóbbi hónapokban már csökkent az idősek ellen elkövetett trükkös csalások száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!