2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Nyoma sincs a kormányzat alkoholpolitikájának

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 10:21, frissítve: vasárnap 11:03

Három éve készül az alkoholizmus visszaszorítására szolgáló állami program, egyelőre minden eredmény nélkül. A becslések szerint Magyarországon csaknem egymillió ember fogyaszt alkoholt rendszeresen, a szesztől való függés pedig népbetegségnek tekinthető.

Az Egészségügyi Világszervezet tavalyi felmérése szerint a magyarok évente fejenként 12,3 liternyi tiszta szeszt isznak meg. A negatív listán 194 tagországból ez a 12. helyet jelenti.

– Szervusztok, Anna vagyok, alkoholista.
– Szia, Anna…

Egy nyolcadik kerületi klubhelyiségben gyűlnek össze, akik már letették az alkoholt. Az anonim alkoholisták életét legalább egyszer már tönkretette az ital.

„Csak ital, kaja nulla. A végére nagyon elfogyott az erőm, kezem-lábam remegett, és nem bírtam kinyitni még egy csavarost sem, annyi erőm nem volt” – mesélte Látótér című magazinunknak István. Alkoholistának tartja magát, annak ellenére, hogy 27 éve nem ivott.

„Meggyőztem magamat, hogy inni kell, mert mindenki iszik, és az az igazi férfi, meg akkor tartozom majd valahova, ha megtanulok inni. Így kezdődött a pályafutás. Az első hét év az aránylag normálisan elment, utána az utolsó öt évem az ilyen Stephen King, tehát horror” – fogalmazott a férfi.

A bevalláson alapuló becslések szerint is legkevesebb 800 ezren küzdenek az alkohollal. A leszokást segítő programokat szervező Kék Pont munkatársa szerint ha közülük tömegesen le akarnának szokni, az ellátórendszer napok alatt megroppanna.

„A kormányzat alkoholpolitikája kifullad a pálinkatörvényben. Nem látjuk, hogy bármilyen középtávú, hosszú távú tervek lennének vagy akár csak ad hoc elképzelések azt illetően, hogy mi legyen ezzel a döbbenetes mértékű alkoholfogyasztással” – emelte ki Dávid Ferenc, a Kék Pont munkatársa.

Az egészségügyi államtitkárság három éve bocsátotta társadalmi vitára az úgynevezett Nemzeti alkoholstratégia nevű programját, de nincs nyoma a kormányzati portálon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!