2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Nyolcmillió magyar szavazhat vasárnap

Hír TV

2018. április 7., szombat 09:11, frissítve: szombat 10:04

A vasárnapi országgyűlési választásra a több mint 10 ezer magyarországi szavazókörbe valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak, a külképviseleteken további 58 ezren adhatják le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1500 egyéni képviselőjelöltre.

A magyarországi szavazókörök reggel hat órakor nyitnak, és este hét óráig várják a választópolgárokat – emlékeztet az MTI.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak az országgyűlési választáson két szavazatuk van: voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy az országos listáról melyik pártot támogatják.

A 106 egyéni választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akiknek sikerült ötszáz érvényes ajánlást összegyűjteniük.

A választáson 23 párt állított országos listát, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatnak is van országos listája, ezekre a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok szavazhatnak.

Az országgyűlési választáson az az egyéni jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.

A külképviseleteken a szavazást közép-európai idő szerint ugyancsak reggel hat és este hét óra között tartják, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton elkezdődik a szavazás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!