2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nyílt levél: nem büntetni kellene a hajléktalanokat

2016. április 28., csütörtök 18:12, frissítve: csütörtök 18:13

Kiáltványt tett közzé a hajléktalanok védelmében a Menhely Alapítvány. A civil szervezet szerint az otthontalanokat nem büntetni kellene, amiért az utcán élik mindennapjaikat, hanem az önkormányzatoknak segíteniük kellene őket.

Székelykáposzta volt a menü a Menhely Alapítvány nappali melegedőjében. A hajléktalanok különösebb sorban állás nélkül hozzájutottak az ebédhez. „Finomat főznek, tegnap például volt nagyon finom rizses hús, kitűnő volt, nagyon jó volt, komolyan mondom, és a mai napon nagyon finom székelykáposztát adnak” – mondta Tölgyesi József.

Az alapítvány felmérése szerint az otthontalanok száma folyamatosa nő, három ember kerül naponta utcára.

A hivatalos statisztika szerint a regisztrált hajléktalanok száma 2012-ben lépte át a tízezret. A Menhely Alapítvány is évente végez felmérést, idén több mint 13 ezren vallották magukat fedél nélkülieknek. Kétharmaduk továbbra is vidéki városok terein, utcáin él.

„8 és fél-9 milliárd forintot szán a kormány jövőre is a hajléktalanellátásra. Az infláció miatt ez az összeg 2017-ben kevesebbet ér majd, mint idén. Az igazi gond azonban a lakásfenntartási támogatás megszüntetése, a hozzájárulást 2015-től törölték el” – mondta a Menhely Alapítvány elnöke.

„Ez rendkívül lényeges, mert egyrészt emiatt hullanak ki tömegek a lakhatásukból, tehát ezért nagyon sokan jönnek, és keresnek fel minket szállókon, vagy kerülnek utcára, mert kellene nekik ez a lakásfenntartási támogatás, illetve rendkívül nehéz emiatt visszajuttatni a hajléktalan embereket lakhatásba” – hangsúlyozta Menhely Alapítványtól Győri Péter.

Az otthontalanok valódi száma ötszöröse lehet a regisztráltakénak, a Menhely Alapítvány becslése szerint ötvenezren lehetnek a hajléktalanok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!