2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Nyárig költözniük kell a Bihari utcai lakóknak

Hír TV

2018. január 25., csütörtök 16:08

Valószínűleg nyárig ki kell költözniük a lakóknak a kőbányai Bihari utcában álló szociális bérlakásokból. Az önkormányzat szerint az épületet le kell dózerolni, mivel életveszélyes. A tömböt az előző kerületvezetés 700 millió forintból újította fel.

Lyukas fal, tégláig levert vakolat: Kőbánya, Bihari utca 8/C. A ház önkormányzati tulajdonban van, a lakók szociális alapon bérlik a lakásokat. A korábbi kerületvezetés 700 millió forintból újíttatta fel a házat még 2011-ben, Kőbánya mostani, fideszes vezetése ledózerolná az épületet, arra hivatkozva, hogy rossz állapotban van.

Az önkormányzat  testületi ülésén a kiköltözésre ítélt lakók is szót kaptak. – A férjem nyugdíjas, nekem van állásom és jövedelmem, amiket papírral igazolni tudunk. Sem az az önkormányzatnak, sem közszolgáltatónak nem tartozunk, ezeket nullás papírral tudjuk igazolni, nem szeretnénk utcára kerülni – jelentette ki Váradi Nikolett.

Az LMP határozati javaslatot terjesztett be az ülésen, amelynek lényege, hogy a polgármesternek egy olyan tervet kell készítenie, amelyben nemcsak a bontással számolnak, hanem a ház újbóli felújításának lehetőségét is megvizsgálják, emellett az önkormányzat vállalja a kötelezettséget, hogy egy lakó sem kerül utcára. A képviselő-testület kizárólag az első részre vállalt garanciát, május 31-ig fogják elkészíteni a tanulmányt. Sokak szerződése viszont akkorra már lejár. A kormánypárti polgármester az előző vezetést hibáztatja.

– Az ott élő embereknek elfelejtették elmondani, hogy úgy újítják fel a házat, hogy hosszú távon alkalmatlan lesz a lakhatásra. Azt is elfelejtették akkor elmondani, hogy készült egy tanulmány erről az épületről, igen neves szakember készítette, Ladányi János. Talán a jelenlévők közül többen ismerik – ők olyan kérésekkel foglalkoznak, amelyek feltételezik szakmai munkájának ismeretét. Ladányi János már akkor megfogalmazta, hogy ha erre a felújítására sor kerül is, javasolja távlati célként, hogy ezt az épületet szüntessék meg – mondta Kovács Róbert.

A Város Mindenkié Mozgalom szerint szégyen, ahogy az önkormányzat a rászorulókhoz viszonyul. – Szégyen, ami itt történt, hogy mindennel foglalkoztak, csak azokkal az emberekkel nem, akik egyébként idejöttek. Elmondták iszonyú nehezen a személyes történetüket, kitárulkoztak a világ elé, és elmondták, hogy milyen szemét módon bántak velük. A képviselő-testület még arra sem vette a fáradságot, hogy beszélgessen erről a témáról – fejtette ki Udvarhelyi Tessza aktivista.

Az LMP képviselője azt mondta: minden jogi segítséget megadnak az ott lakóknak. Demeter Márta szerint „elképesztő cinikus az, hogy májusra teszi a polgármester az ügy tárgyalását; itt emberek életéről van szó. Természetesen, ahogy eddig is, a továbbiakban is minden jogi segítséget meg fog adni az LMP a civil szervezeteknek és a lakóknak is, és természetesen a Parlamentben is maximálisan fogjuk támogatni ezeket a kezdeményezéseket. Hiszen nem lehet  olyan embereket kitenni az utcára, akiknek köztelező lenne lakást biztosítani.

A Város Mindenkié Mozgalom csütörtökön egy négygyermekes édesanya kilakoltatását akadályozta meg, a nőről kiderült, hogy nincs közüzemi tartozása, és a szerződése sem járt le.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!