2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Németh Szilárd: Ki kell takarítani az álcivileket

2017. január 10., kedd 19:28, frissítve: szerda 16:02

Újabb frontot nyitna a kormány a jogvédő civil szervezetek ellen. A nem kormányzati szervek tisztségviselőit vagyonnyilatkozatra köteleznék. Németh Szilárd rezsibiztos szerint csak az álcivileket takarítanák ki az országból. A szocialisták viszont azt mondják: hogy a kormányzati korrupció ellen kellene küzdeni.

„Itt, Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, ami Soros Györgyhöz köthető” – Orbán Viktor tavaly nyáron adta meg az alaphangot a kormánypártok Soros György elleni kommunikációs offenzívájához. A magyar származású milliárdos pénzalapjai több civil szervezetet is támogatnak Magyarországon, most ellenük lépne fel a Fidesz.

„A Soros-birodalom, az egy érdekes, érdekes történet. Én úgy gondolom, hogy a globális nagytőkét és a hozzá kapcsolható political correct világot nyomja befelé Magyarországra, tehát ezek álcivilek” – a Fidesz alelnöke szerint ezek a szervezetek úgy akarnak beleszólni a politikába, hogy nem indulnak választásokon.

„Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani, és most ennek, én úgy érzem, hogy eljött a nemzetközi lehetősége is, nem titkolom az új elnök megválasztásával, az új amerikai elnök megválasztásával” – mondta a Fidesz alelnöke, Németh Szilárd.

A kormánypártok a jogalkotással akarják megszorongatni a civil szervezeteket: egy törvényjavaslat szerint vagyonnyilatkozatra köteleznék a tisztségviselőiket.

„Azoknak a civil szerveződéseknek a vezetőit fenyegetni NAV-vizsgálattal, bármi egyébbel, az mindig azt jelenti, hogy félnek a társadalmi kontrolltól, félnek és félnek a társadalom szemébe nézni, és minden hatalmi eszközzel, ami a kezük ügyébe kerül, háttérbe szeretnék szorítani ezeket a civil szervezeteket” – reagált az MSZP-s Szakács László.

A Helsinki Bizottság szerint azért sincs értelme firtatni a vezetőik anyagi helyzetét, mert a szervezetük évente részletesen beszámol gazdálkodásáról.

„A Helsinki Bizottság a Nyitott Társadalom Alapítvány egyik kedvezményezettje. Valóban kapunk a Nyitott Társadalom Alapítványtól évek óta az emberi jogvédő munkánkra támogatást, ez ugyanúgy a közhasznúsági jelentésünkben kezdettől fogva szerepel, ebben semmi újdonság nincsen. A támogatás, az a szervezetünknek soha nem haladta meg az egyharmadát a bevételeinknek, de e mellé a támogatás mellé természetesen rendkívül sok egyéb forrásból is kapunk támogatást, ahogy említettem: az Európai Unió, Európai Bizottság, ENSZ Menekültügyi Főbiztosság is ugyanilyen emberi jogi célokra ad támogatást a Helsinki Bizottságnak” – nyilatkozta Pardavi Márta, a szervezet társelnöke.

Az emberi jogokat védő TASZ épp a függetlensége védelmében nem fogad el állami támogatást, csak adományokból működnek.

„Nem nagyon tudjuk azt, hogy mi a pontos háttere ennek a felvetésnek, de gyanítható a kormányzati nyilatkozatok alapján, hogy ez egy újabb lépés a független civil szervezetek, jogvédő civil szervezetek tevékenységének korlátozására” – mondta Kapronczay Zsófia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

A Miniszterelnökség korábban nem adta ki az Átlátszónak azt a tanulmányt, amiben titkosszolgálati eszközökkel azt vizsgálták, hogy a környékbeli országokban milyen befolyásolási kísérletekkel próbálkoztak a Soros-szervezetek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!