2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Németh László: Nem akarok belekeveredni a politikába

Hír TV

2018. január 13., szombat 22:40, frissítve: szombat 22:42

Sajnálja, hogy belső békétlenséget teremtett az egyházközségben a vásárhelyi polgármesteri címért induló Márki-Zay Péter körül kialakult helyzet, de ő maga nem kíván belefolyni a politikába – ennyit mondott stábunknak Németh László esperes-plébános szombat esti miséje után. Az egyházi vezető az egyik helyi hírportálnak még pénteken azt nyilatkozta: elhatárolódik Márki-Zay hazugságaitól és rágalmaitól, miszerint az Orbán-kormányt a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez lehet hasonlítani, és vasárnap délelőtt felszólítja a híveket, hogy a fideszes Hegedűs Zoltánra szavazzanak a február 25-én. A függetlenként induló Márki-Zay Péter úgy reagált: gyermekeivel és testvéreivel megy el a szentmisére, és meghallgatja Németh László szavazási útmutatóját.

„Nem akarok belekeveredni a politikába, csak mint felelős vezető sajnálom ezt az áldatlan helyzetet” – mondta Hódmezővásárhely esperes-plébánosa, a nyilatkozattól ugyanakkor elzárkózott. A Hír TV-nek kamerán kívül annyit mondott, a vasárnap délelőtti szentmisén ad majd iránymutatást a híveknek a februári polgármester-választásra.

A Vásárhely24-nek bőbeszédűbb volt Németh László: felháborítónak nevezte, hogy az ellenzék támogatásával független polgármesterjelöltként induló Márki-Zay Péter a Rákosi- és Kádár-rendszerhez hasonlította az Orbán-kormányt. Kijelentette, hogy a híveknek azt ajánlják, hogy helyette inkább a jelenleg alpolgármesterként tevékenykedő, kormánypárti Hegedűs Zoltánt támogassák. A plébános azt ígérte, iránymutatását vasárnap ki is hirdeti mindkét vásárhelyi templomban.

Nem mindenki ért egyet a plébánossal.

„A Rákosi-rendszerről hallottam, ez mind kispista hozzá képest. Én azt mondom, hogy a harmincas évek Németországát idézi ez a mostani rendszer” – jelentette ki egy helybéli.

A nyugdíjas Csehók Lászlónénak a civakodásból van elege, a politikusoktól valódi tetteket vár. „Én nem ismerem Hegedűs Zoltánt túlságosan, de nekem nem mutatott föl semmi értelmeset ebben a városban, komolyan mondom. Vásárhely mindig élen járt az emberségben, 1200 óta meg lehet nézni az ótemplomban, hogy mi van kiírva. Mindig szegény sorunk volt itt. Mindig szegény volt a nép, de azért mindig a jóra törekedett. Csodálkozom rajta, hogyha nem ezt az utat választjuk” – nyilatkozta.

Márki-Zay Péter, aki egyébként a hódmezővásárhelyi Szent István király plébánia világi elnöke, azt mondta, szerinte a plébános magánemberként nyilatkozhatott, mert az egyház nem politizál. Hozzátette: tiszteli és szereti Németh Lászlót, és örülne, ha továbbra is közösen, békében és szeretetben munkálkodnának az egyház egységén.

„Én fölvállalva a hitemet, az értékrendemért vállaltam a közszereplést. Nagyon sok nem hívő ember pozitív véleménnyel van a hitről azáltal, hogy látják, hogy engem ez hajt, és úgy gondolják, hogy jó ügyért harcolok. Szerintem nagyon sok embernek ez a pozitív képe az egyház számára ajándék, előny. Úgy gondolom, hogy mi, katolikusok mutassuk meg azt, hogy bennünket nem pártok és magánérdekek érdekelnek, hanem valóban a hitünk parancsolatai szerint élünk, minden embert szeretünk, bármilyen politikai irányultságú, teljesen függetlenül attól, hogy baloldali vagy fideszes” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

A vasárnapi szentmisére gyermekeivel és testvéreivel együtt elmegy, és meghallgatja a plébános szavazási útmutatóját – tette hozzá a független polgármesterjelölt.

A hódmezővásárhelyi plébánia a Szeged-csanádi egyházmegyéhez tartozik, amely nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette egyházmegye egyébként az egyik nyertese a kormány tavalyi pénzosztásának. Milliárdokból építhet Szegeden stadiont, a beruházás kivitelezője pedig Orbán Viktor miniszterelnök „kötélbarátjának”, Garancsi Istvánnak a cége.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!