2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nem vonná meg a határon túli magyarok szavazati jogát a Jobbik

Hír TV

2017. december 18., hétfő 15:40, frissítve: hétfő 18:52

A párt szóvivője kiemelte: mindig is támogatták a kettős állampolgárság intézményét, amelytől nem választható el a szavazati jog.

A három legfőbb közjogi méltóság közösen köszöntötte az egymilliomodok honosított határon túli magyart a Sándor-palotában szombaton.

A honosítást megkönnyítését 2010-ben fogadta el az Országgyűlés, majd egy évvel később a választási törvény módosításával szavazati jogot kaptak a határon túli magyarok is.

A Demokratikus Koalíció október végén kezdett aláírásgyűjtésbe azzal a céllal, hogy a kettős állampolgárságú magyarok ne szavazhassanak a magyarországi választásokon.

„2014-ben még csak egy mandátumot jelentett a határon túli szavazat, most, hogy már még többen tudnak szavazni, ez akár két-három fideszes mandátumot is jelenthet. A demokratikus ellenzéknek ezért az a feladata, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány a magyar adófizetők pénzéből milliárdokat költve vásárolja a határon túli magyarok szavazatait. Ez nem felelős nemzetpolitika. A Demokratikus Koalíciónak az a dolga, hogy arra buzdítsa az anyaországban élő magyarokat, hogy a legnagyobb számban menjenek el szavazni” – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Riogatásnak tartja a Hír TV által megkérdezett politológus, hogy a DK azzal igyekszik mozgósítani híveit, hogy két-három mandátumot szerezhet a Fidesz a külhoni szavazatokkal. Kálló-Sikos Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a határon túliaknak még mindig csak a kilencvenhárom listás mandátumra van befolyásuk, ez a legjobb esetben is csupán egy mandátumot jelent.

„A határon túli magyarok pártpreferenciáját ismerve csak a Fidesznek kedvezhet. Nyilvánvalóan azért mobilizál jobban a Fidesz–KDNP a határon túl, mert ismeri a pártpreferenciát. Úgy gondolom, hogy érdemi befolyással a többi párt preferenciájában nem jelennek meg” – fogalmazott a politológus.

Az LMP szavazatmegvonás helyett inkább kiterjesztené a voksolás lehetőségeit. A párt szóvivője szerint továbbra is igazságtalan az, hogy míg a kivándorolt magyarok csak konzulátusokon adhatják le voksaikat, úgy a határon túliak levélben is.

„Az Orbán-kormány elhibázott gazdasági és társadalompolitikája miatt a határon túlra – jellemzően Ausztriába, Németországba, Angliába – kényszerült sok százezer magyar esetében nincs biztosítva a levélben szavazás lehetősége. Ez nagyon nagyon súlyos és igazságtalan különbségtétel, és súlyos diszkrimináció. Nekünk elkötelezett célunk, hogy ezen változtassunk, és a szavazati jog gyakorlásában ne legyenek különbségek a határon túl élő magyar közösségek esetében” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

Nem változtatna a külhoni magyarok szavazati jogán a Jobbik. A párt szóvivője, Mirkóczki Ádám elmondása szerint annak ellenére sem, hogy a 2014-es választáson a határon túli szavazók 95 százaléka a Fideszre voksolt.

„Teljesen irreleváns az, hogy a határon túli magyar közösségek Erdélytől Felvidéken át Délvidékig, bárhol vesszük, milyen pártpreferenciával bírnak, ez minket nem érdekel. Hogyha senki nem szavaz a Jobbikra, akkor is fogjuk támogatni, és kiállunk mellette. Ez nem pártpolitikai kérdés, ez nemzetstratégiai kérdés, amelyben kezdettől fogva világos az álláspontunk” – mondta el a szóvivő.

Megoszlanak a vélemények a pártok szavazói táborának körében is. Az Idea Intézet nemrég megjelent kutatása alapján a Fidesz–KDNP támogatóinak 83 százaléka gondolja úgy, hogy a határon túli magyarok akkor is szavazhassanak, ha nem fizetnek adót Magyarországon. Az összes megkérdezettnek 76 százaléka ugyanakkor ezzel ellentétes véleményen van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!