2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Nem sajnálták a tízmilliókat bútorra a Matolcsy-alapítványok

Hír TV

2018. május 4., péntek 15:24, frissítve: péntek 17:03

„Nagyon sokfajta dologgal foglalkoztak az alapítványok, valójában azokkal kell foglalkozni, azokkal a kérdésekkel, amelyek az alapító okiratban lefektetésre kerültek, és ahhoz kell rendelni minden költséget. Ezzel is kapcsolatos, és ezen a területen is nagyon jelentős előrehaladás történt, és az év végéig azt gondolom, hogy teljes körűen kialakul az új működés.”

Magyarázta 2 éve a jegybank elnöke az MNB alapítványainak működésével összefüggésben. A szervezetek megadják a módját mindennek – legalábbis az 5 millió forint feletti költéseik összesítése szerint, amit az Átlátszó.hu kért ki.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány, amelynek kuratóriumát személyesen Matolcsy György vezeti – több mint 20 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket a doktori iskolának szánt Úri utcai ingatlanba. Ám az idei költésekből kiderült, hogy szőnyegrendelésre ezen felül további 16,7 millió forintot költöttek, vagyis a végösszeg már 38 millióra rúg. Januárban egy másik ingatlanba, a Lónyay villába egy Pallasz Athéné-szobrot is rendeltek 63,5 millióért, és további 34 és fél milliót költenek bútorok tervezésére.

A DK kifogásolja a közpénzszórást – tiltakozásul szőnyeget vittek Matolcsy Györgynek, hogy segítsék a spórolást. „16,7 millió forintért újabb kézi csomózású szőnyeget rendelt Matolcsy György. A Demokratikus Koalíció szerint nem azért fizetik a magyar emberek Európa legdrágább adóit, hogy Matolcsy György luxuskiadására és saját kényelmére költse a pénzt. Mi ezeket a milliókat megspórolnánk a magyar embereknek. A Demokratikus Koalíció ezért hozott egy szőnyeget, itt a hátam mögött látják, amelyet szívesen felajánlunk Matolcsy Györgynek és a Pallas Athéné Alapítványnak, ez a szőnyeg jelképezi, hogy milyen minőségű szőnyeget és tárgyakat a magyar kormány és a hozzá közel álló alapítványok” – közölte Rónai Sándor, a DK helyettes szóvivője.

Az MNB volt alelnöke másra is lehetne fordítani azt a pénzt, amit az alapítványok luxuskiadásokra fordítanak. „Ez az egész nem szól másról, mint Matolcsy és társainak a gigantomán luxust kedvelő hóbortjáról. Teljesen haszontalanul költik el az a közpénzt, amit egyébként elkölthettek volna, ha szabályszerűen járnak el az államadósság csökkentésre vagy adódott technika arra is, hogy a devizahiteles terheinek könnyítésére használják fel” – emelte ki Bodnár Zoltán.

Jutott ingatlanüzemeltetési, közbeszereztetési megbízás Mészáros Lőrinc-közeli cégeknek is – a Provital Zrt.-t két jegybanki alapítvány 173 millió forintnyi munkával látta el. A cég tulajdonosa Antal Kadosa Adorján, akit a felcsúti gázszerelő milliárdos embereként emlegetnek.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!