2019. június 26.,
szerda, János, Pál napja

„Nem nyilatkozom, mert kinyírnak”

Hír TV

2017. december 9., szombat 10:43, frissítve: szombat 12:51

Több százmillió forint tűnt el egy árvízvédelmi gigaprojektből a Beregben – tudta meg Célpont című műsorunk. A Tarpa melletti árapasztó tározót már két éve átadták, ám akik elvégezték a munkát, máig futnak a pénzük után. A közpénzből elkészült állami beruházás egyik alvállalkozója több tucat alvállalkozóját nem fizette ki. A Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint ez rendben van, a károsult vállalkozók nem így gondolják, volt, aki öngyilkosságba menekült.

Tizenhat évvel ezelőtt a beregi falvakban mindent vitt a Tisza. Tarpánál nem bírta a gát a folyó nyomását. A falu határában álló tivadari hidat is teherautókkal súlyozták le, hogy megmaradjon.

Nagyon fontos, hogy épüljön meg az új tivadari híd, hiszen a most meglévő kilenc pillér jelentős visszaduzzasztó erővel rendelkezik. A tivadari szűkület duzzasztóereje miatt nem véletlen, hogy annak idején pontosan itt, Tarpánál szakadt ki a gát – mondta Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő.

A gátszakadás után tizenhárom évvel sincs új híd. 2015-ben viszont átadták a harminchárommilliárd forintért épült árapasztó tározót, amely, ha nagy a baj, akár nyolcvan centiméterrel is képes csökkenteni a Tisza vízszintjét.

A beruházásból több dolog hiányzik – így például néhány híd is. Ez azt jelenti, hogy ha tele van az árapasztó tározó, a Gulácson élők nem tudnak kijutni a településükről. Híd nélkül maradtak a hetefejércseiek is.

Becslésem szerint négyszáz- és nyolcszázmillió forint közötti összeg nem lett kifizetve azoknak az embereknek, akik effektíve elvégezték a munkát – jelentette ki a Jobbik megyei elnöke, Adorján Béla.

Az árapasztó rendszerre vigyázó egyik biztonsági őr szerint a beruházásból már a kivitelezés előtt sok pénz eltűnt.

A környéken mintegy harminc olyan alvállalkozó van, akit nem fizettek ki. Ám azok is félnek, akik a károsultakat képviselik.

– Miért nem nyilatkozik nekünk?

– Azért nem, mert kinyírnak.

Az egyik vállalkozó például húszmillió forintot bukott a gátas munkán. Ő sem vállalta a nyilatkozatot névvel, arccal.

Van, aki benyelte, hogy tízmilliókat bukott. Van, aki öngyilkos lett, és olyan is, akit csak egy hajszál választott el ettől.

Jónás Imre annak a Real-Bau Gruppe Zrt.-nek a tulajdonosa, amely nyolcszázmillióval maradt adósa 2014-ben több tucat alvállalkozójának. Miután eltűnt belőle a pénz, a társaságot eladták a nyírbátori Milák Róbertnek, papíron tízmillió forintért. A Célpont megtalálta a férfi fiát.

„– Eladta apádnak a céget, mielőtt még bárkinek is fizetett volna. Szóval apádra ráverte az egészet, apádra ráverte az egészet Imi!

– Még senki nem volt itt kint nálatok? NAV? Rendőrök?

– Nem, senki. Az égvilágon senki se.”

A nyírbátori cigánytelep, úgy tűnik, valójában milliárdos mínuszokban úszó cégek temetője.