2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem lehetne akármit beküldeni a börtönbe

2017. október 15., vasárnap 16:41, frissítve: vasárnap 19:54

Egy tervezet szerint nem lehetne bárhonnan bármilyen, egyébként a rabok által is legálisan tartható terméket beküldeni a fegyintézetekbe. A szigorítás egyes szakértők szerint indokolatlan, mások szerint viszont az elítéltek biztonságát szolgálja.

A kormány szigorítaná a raboknak küldhető csomagokra vonatkozó szabályokat. Az előterjesztés korlátozná a küldhető tisztálkodási szerek, élelmiszerek és dohányáruk körét. A kapcsolattartók e termékeket a jövőben kizárólag a börtönbolton keresztül szerezhetik be és így juttathatják el az elítélteknek.

„Indokolatlan, és ami ennél is nagyobb probléma, differenciálatlan szabályozás, amely mindenkit – biztonsági kockázattól függetlenül – egyformán sújt” – mondta Víg Dávid, az ELTE kriminológiai tanszékének adjunktusa.

Víg Dávid szerint az az elítélt, aki nem tud dolgozni, vagy nagyon keveset keres, családi támogatás hiányában még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül. Fliegauf Gergely kriminológus szerint viszont indokoltan kerülnek tiltólistára az olyan termék, amelyekben könnyű elrejteni például pszichoaktív szereket, az ilyen anyagok ugyanis máig gyakran jutnak be a büntetés-végrehajtási intézetekbe.

„Amikor a csomagok bejönnek, elvileg a személyi állománynak kell átvizsgálnia, és közben rengeteg a hibalehetőség. Az, hogy egy kis por alakú valamit nem veszek észre a mosószerben vagy a dezodorban, vagy nem veszek észre elrejtve valami más dologban, úgy, hogy napi 500-600 csomagot kell átnéznem, nehéz dolog” – jelentette ki Fliegauf Gergely.

A fegyintézetekben jelenleg fejenként 420 forint plusz áfa összegből oldják meg az elítéltek napi étkeztetését. A rabok általában havonta egyszer kaphatnak csomagot, a tervezet szerint ebbe beleszámolják majd a hozzátartozók, kapcsolattartók börtönbolti küldeményeit is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!