2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nem kérnek az azbesztből

2015. május 19., kedd 09:54, frissítve: kedd 11:20

Nem kér az azbesztből Várpalota. A városban lakossági fórumot tartottak a 26 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes hulladék Inotára szállításáról. A helyiek tiltakozása miatt néhány napja felfüggesztették a beszállítást. A szakhatóságok szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

Eltökélt környékbeliek demonstrálnak az azbeszttartalmú hulladék lerakása ellen Várpalotán. Egy Heves megyei cementgyár elbontásából származó, 26 ezer tonna azbesztet is tartalmazó törmeléket szállítanának ide a következő hónapokban. A helyiek az egészségüket féltik. „A legfájóbb dolog számunkra az volt ebben, hogy a lakosságot semmilyen módon nem tájékoztatták, a véleményünket semmilyen módon nem kérték ki, most pedig megy a mutogatás a városvezetés, illetve a kormányhivatalok között, hogy ki a valódi felelős” – mondta Galambos István.

„Vigyétek a mérgeteket innét! Húzzál bele, ember. Mindegyikőtök költözzön Inotára! Nem akarjuk, vigyék oda, ahol eddig volt, rakjátok be a családi házatok udvarának a közepébe, ha nem veszélyes.” Indulatoktól sem mentes tájékoztató fórumot tartott a lakosságnak az önkormányzat a szakhatóságok, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a hulladékkezelő cég részvételével. „Én bizalmat kérek önöktől, és azt kérem, hogy szerezzék be az összes ismeretüket még otthon az azbesztről. Nem mérgez. Mondhatják, hogy nem tetszik, de nem mérgez” – fogalmazott V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.


A hulladékkezelő cég vezetője szerint a technológia, amit alkalmaznak, kizárja, hogy a levegőbe jusson a veszélyes azbeszt. „Már a hulladéknak a felrakási helyén, egy szálmegkötő anyaggal kerül rögzítésre, ez a szálmegkötő anyag biztosítja azt, hogy – magán azon a munkaterületen sem, ahol gyakorlatilag a hulladék feladása történik – nem történhet olyan mértékű kibocsátás, ami bármilyen egészségkárosító hatással járhat. Ez részben várpalotai érdek is, részben pedig a munkaterületen, Selypen is egy érdek, mert az ott élők biztonságát is csak így tudjuk garantálni” – nyilatkozta Szűcs Károly, a Partner Depónia Kft. ügyvezetője.

A kormány által kiírt, 1,3 milliárd forintos közbeszerzési pályázaton elnyert munkálatokhoz minden engedélyt megadtak a hatóságok. A hulladék beszállításának leállítása egyelőre ideiglenes, ugyanis jogilag minden szabályos. „A munkatársak megvizsgálták szakmai, jogi, uniós és mindenféle szempontból, és arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ez az anyag jogilag és szakmailag itt elhelyezhető” – szögezte le Simon László Fejér megyei kormánymegbízott.

Az önkormányzat közvetlenül a kormányhoz akar fordulni, hogy ne hozzák Várpalotára az azbesztet.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!