2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nem csak panasz, ötletek is vannak az egészségügy javítására

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 11:28, frissítve: csütörtök 13:03

Heteket kell várni még a vizsgálati időpontra is, kevés az orvos és átláthatatlanok a betegutak a hódmezővásárhelyi kórházban – leginkább erre panaszkodtak a felszólalók az önkormányzati egészségügyi fórumon. A résztvevők ötleteket is mondtak. Volt, aki a társasági adó egy részét csatornázná az egészségügybe, mások adókedvezménnyel, szolgálati lakással és autóval tartanák itthon az orvosokat. A fórum végén adományt gyűjtöttek az egészségügyi intézménynek.

Bár korábbi, bíráló kijelentései miatt Kallai Árpád kórházigazgató beperli Márki-Zay Pétert, a hódmezővásárhelyi polgármester békülékeny hangon szólalt fel az önkormányzati fórumon. „Próbáljuk az eddigi politikai csatározást egy olyan pozitív cselekedetté fordítani, ami valóban a segítségére van nemcsak a hódmezővásárhelyi embereknek az egészségük megőrzése érdekében, hanem a kórház dolgozóinak is a kórházba vetett bizalom helyreállításán keresztül” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Hétszer műtötték sikerrel, ezért hálás a hódmezővásárhelyi kórháznak Horváth Erzsébet, de rossz tapasztalata is van. „Mondják, hogy az SBO-n (sürgősségi betegellátó osztály – szerk. megj.) azért van olyan nagy forgalom, mert a betegek odajárnak vizsgálatokért. Ez igaz, mert a szakrendelésre heteket, sokszor hónapokat kell várni. És mire a beteg eljutna a vizsgálatra, addigra rosszul lesz, és már nem is megy, hanem úgy viszik az SBO-ra” – jegyezte meg a helyi lakos.

Ne csak a sportklubok vagy kulturális intézmények, hanem az egészségügy is kaphasson társasági adó felajánlásokat, javasolta egy másik fórumozó. „A tao-nak a fele százalékát nyugodtan föl lehetne ajánlani az egészségügynek, az egészségügy minden ágazatának. Ebből a kórházak kicsit több pénzt kapnának. Föl tudnák fejleszteni magukat, a kórházi eszközeiket, amik hiányoznak, és ezzel is lehetne csökkenteni a várólistát” – vélekedett Gulicska Irén.

Van fejlődés az egészségügyben, de vannak problémák is – ismerte el az egyik felszólaló orvos. „Két felé bontottam a megoldást nagyjából, hogy amihez kell pénz és amire nem kell. Amihez nem kell, tehát csak emberi oldal, hogy tudjunk leülni a beteggel, elmondani azt, hogy mit miért csinálunk, mi az ő érdeke, és biztos vagyok benne, hogy együttműködnek a betegek. Csak ehhez idő kell és türelem. És az a baj, hogy nincs idő, tehát futás van” – emelte ki Szabó Julianna belgyógyász.

A hódmezővásárhelyi kórházat is irányító Kallai Árpád főigazgató nem vett részt a fórumon, de egy korábban kiadott közleményben úgy fogalmaz: a hódmezővásárhelyi kórház orvosai, ápolói, szakdolgozói továbbra is a tudásuk legjavát nyújtva mindent megtesznek a betegekért. Folyamatosan tartanak lakossági konzultációkat és fórumokat, ahol lehetőség nyílik minden kérdés megbeszélésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!