2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nem akart ölni a gyújtogató, csak a házat akarta lakhatatlanná tenni

Hír TV

2018. június 25., hétfő 13:13

Csak az ingatlant akarta lakhatatlanná tenni – így védekezett a bíróságon az a férfi, aki tavaly nyáron egy veszekedés után rágyújtotta saját házát az ott élő családra. Az édesapa két idősebb gyermekét még ki tudta menteni, de a férfi és másfél éves kislánya már nem jutott ki a lángoló házból.

Tűzoltók és rendőrök helyszíneltek a teljesen kiégett háznál a Borsod megyei Mezőcsáton. Az épület éjszaka gyulladt ki, egy 37 éves férfi, és három gyermeke aludtak benne. Albérlőként éltek a házban. A tulajdonos gyújtotta rájuk saját ingatlanát.

„Állítólag volt valami viszály, akivel lakott. Hogy az milyen viszály volt azt nem tudom, mert aki begyújtotta a lakást az övé a lakás. Ezek meg csak ott laktak, mert ilyen sógorságba voltak. Azt állítólag ebből adódott az egész” – mondta egy helyi férfi.

A vádlott és albérlője sógorok voltak, de sokat veszekedtek. A 37 éves gyújtogató már korábban is megpróbált tüzet okozni a házban, de akkor azt a család még időben megfékezte. Egy hónappal később azonban az apa elzavarta a házból a részeg vádlottat, aki később visszament.

„Öngyújtóval meggyújtott egy pólót, majd a lángoló ruhadarabot szándékosan, tűz okozása céljából egy szőnyegre dobta, amely azonnal füstölni és erős lánggal égni kezdett. Bordás Csaba a tűz terjedését látva a házból kiment, és bár annak ellenére, hogy tudta, hogy a házban Horváth Róbert és gyermekei alszanak, a tűzre nem figyelmeztette őket, segítséget nem kért, nem ébresztette fel őket, mivel bosszút akart állni, és segítségnyújtás nélkül otthagyta az akkor már lángoló házat” – mondta Szabó Szilárd, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség ügyésze.

A füstre a két idősebb gyermek ébredt fel először, akik szóltak az apjuknak. Ő a 12 és 14 éves gyerekeket még ki tudta menekíteni, de mikor a másfél éves kislányáért ment vissza, a szobában lévő gázpalack felrobbant, és mindketten meghaltak. A vádlott a Miskolci Törvényszéken nem tett vallomást. Részben beismerte tettét, de azt mondta, nem akart ölni.

„Nem volt szándékom abba, hogy emberölés. Csak annyi, hogy a házat akartam lakhatatlanná tenni, és akkor csak ennyi” – mondta a vádlott.

A férfi az eset óta előzetes letartóztatásban van. Tettéért az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést is kaphat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!