2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Nehezíti az aknamentesítést a határkerítés

Hír TV

2017. október 30., hétfő 23:17, frissítve: hétfő 23:30

Kifog a tűzszerészeken a déli határkerítés: a felderítésnél ugyanis nem a korábban alkalmazott detektoros módszert alkalmazzák, mert a műszerek nem tudnak különbséget tenni az aknák és a kerítés fémrészei között.

Korábban a magyar–horvát határ baranyai szakaszán végeztek már aknamentesítést, akkor húsz centiméter mélyen kerestek fémtárgyakat. Azóta a határszakaszon kerítés épült.

„Kijelölt területek nem érintik az ideiglenes biztonsági határzárt. Négy poligont jelöltek ki a mentesítéssel kapcsolatban az erre jogosult szakemberek. Ez Udvar, Sátorhely, Old és Kölked közigazgatási területét érintik. A tevékenység fel nem robbant hadianyagok felderítését és eltávolítását jelenti mintegy másfél méteres talajmélységben” – ismertette Máté Szabolcs alezredes, projektvezető.

Az aknamentesítést szeptember óta folytatják, eddig három második világháborús német gránátot, valamint géppuska- és gyalogsági lőszereket találtak. A felderítést nehezíti, hogy a kerítés mellett a hagyományos fémdetektor nem használható.

„Felderítő detektorral átvizsgáljuk a területet; mivel itt van mellettünk a határzárkerítés, ezek az eszközök nem működnek. Talajradarral felmérjük a kerítés melletti részt, és utána pedig a jelek alapján ezt feltárjuk. Elsődlegesen azonosítjuk, és hogyha robbanószerkezet van, akkor a Magyar Honvédség tűzszerész járőre elviszi” – mondta Ináncsi József szakmai vezető.

A mentesítés közben sérül a növényzet, a helyreállítás a Duna-Dráva Nemzeti Park feladata.

„Ez egy védett természetvédelmi terület, nemzeti park, ahol a munkálatok a növényzetben kárt okoznak, tehát tájsebek lesznek. Kisebb területek vannak, amelyeken nincs növényzet” – mondta Omacht Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője.

A mentesítés teljes költsége több mint három és fél millió euró. Az összeg nyolcvanöt százalékát az Európai Unió állja. A munkát a horvátországi oldalon már befejezték, a magyarországi résszel április végéig kell végezni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!