2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Negyedik alkalommal rendez gyűjtést a szegény diákoknak az Ökumenikus Segélyszervezet

2015. augusztus 13., csütörtök 17:14, frissítve: csütörtök 18:03

Negyedik alkalommal gyűjt adományokat szegény diákoknak az iskolakezdésre az Ökumenikus Segélyszervezet. Egy felmérés szerint a magyar családok kétharmadának még mindig komoly terhet jelent a beiskolázás.

„A szülők, akik tényleg olyan helyzetekkel küzdenek meg, amelyeket mi nem tudunk elképzelni, mindenüket odaadják, mindenüket beáldozzák azért, hogy a gyerek el tudja kezdeni az iskolát. Nem eszik egy hónapig csak krumplit” – a szegény családoknál szerzett élményeit osztotta meg az újságírókkal Wolf Kati. Az énekes az Ökumenikus Segélyszervezet beiskolázási kampányának arca és önkéntese. A segélyszervezet megbízásából készült kutatás azt mutatja, hogy az iskolakezdés a magyar családok kétharmadának komoly anyagi terhet okoz, a falvakban és a keleti országrészben továbbra is több a rászoruló, mint Nyugat-Magyarországon vagy a városokban.

„Az látható, hogy a megkérdezettek többségében komoly problémákat jelent a szeptemberi iskolakezdés. Kevesebben vannak, de 2015-ben majdnem 10 százalékot érik el, akiknél kimondhatatlanul vagy vállalhatatlanul nagy terhet jelent, ró az iskolakezdés” – hívta fel a figyelmet Székely Levente, az Ökumenikus Segélyszervezet kutatási igazgatója.

A segélyszervezet gyermekenként tízezer forint értékű, minőségi tanszercsomagokkal támogatja a hátrányos helyzetű diákokat. „Személyre szabott, korosztályok által meghatározott csomagokat készítünk össze, amihez még hozzájönnek azok a speciális igények, hogy amikor beszélünk azokkal a családokkal, hogy mire van szükség, akkor bizony valahol kiváltjuk egy-két-három hónapra a bérletet, hogy a gyerek tudjon menni iskolába, valahol megvesszük a tornafelszerelést” – mondta Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet fejlesztési igazgatója.

A béren kívüli juttatások között továbbra is szerepel az iskolakezdési támogatás, a munkáltató a minimálbér 30 százalékával járulhat hozzá a szülők költségeihez. „Ez összegszerűsítve évi 31 500 Ft körüli összeg, ezt bőven el lehet költeni egy gyereknek az iskolakezdésénél, hiszen kezdve a tornacipőtől a ruházkodáson keresztül a tanszerig, a tananyagig, tehát nemcsak füzetet meg ceruzát lehet ebből vásárolni” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

A juttatás hatvan nappal az iskolakezdés előtt igényelhető és december végéig használható fel. A juttatás kedvezményes adózású, a munkaadó 36 százalék közterhet fizet utána.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!