2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Navracsics: A kötelező kvóta soha nem fog tudni igazán életbe lépni

2016. július 31., vasárnap 17:20, frissítve: hétfő 18:22

Bár uniós biztos, az októberi népszavazáson az Európai Bizottság elképzelése ellen szavaz majd Navracsics Tibor – a politikus erről a felsőtárkányi Ökopolisz Nyári Akadémián beszélt, ahol azt is hangsúlyozta: valószínűsíti, hogy a kvótarendszer amúgy sem valósul meg. Az LMP a választóira bízza, hogy elmennek-e véleményt nyilvánítani, a párt társelnöke ugyanis Orbán Viktor játszmájának tartja a referendumot.

„A kötelező kvóta, nagyon úgy néz ki, soha nem fog tudni igazán életbe lépni” – véli Navracsics Tibor. Bár a kormányzati kampány már elindult a menekültek uniós tagállamok közötti kötelező elosztása ellen, a magyar uniós biztos szerint nincs miért tartani a kényszerbetelepítéstől. Navracsics Tibor ugyanis úgy látja: a tagállamok jó része nem támogatja a kvótát, bár a magyaroktól és szlovákoktól eltérően többen nem mernek nyíltan szembemenni Brüsszellel.

„A tagállamok nagy többsége mondja: persze-persze, majd végrehajtjuk, csak nem most, meg esik az eső, meg különben is most nincsen szállítóeszközünk stb. stb. Vagyis ők sem csinálják gyakorlatilag” – fogalmazott a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos.

Az Európai Bizottság tagja a testület kezdeményezése ellen fog szavazni az októberi referendumon, mert mint mondta, a népszavazás valójában arról szól, hogy kapjon-e a magyar kormány más tagállamokéhoz hasonló erős felhatalmazást az Európa-politikájához. „Én el is fogok menni szavazni, és – ha jól emlékszem a kérdésre – nemmel fogok szavazni, tehát támogatni fogom. Úgy gondolom, hogy Magyarország abban a kérdésben egyáltalán nem egyedüli, hogy a parlamentben mennyire erős jogosítványokat adunk a kormány Európa-politikai mandátumának a meghatározásánál” – fejtette ki.

Az LMP a választóira bízza, hogy részt vesznek-e a népszavazáson. Szél Bernadett társelnök a referendumot olyan eszköznek tartja Orbán Viktor számára, amellyel a szavazótáborát egyben tarthatja, éppen ezért nem megy el voksolni. „Ez a népszavazás alapvetően teljesen cinkelt politikai – nem mondom, hogy merénylet, de ez a szó jött a számra: merénylet gyakorlatilag. Mi nagyon tiszteljük a népszavazás intézményét, a legdemokratikusabb intézménynek tartjuk, de ez a Fidesznek a hatalomtechnikai manőverezése” – jelentette ki.

A Magyar Liberális Párt az egyetlen, amely igen szavazatra buzdít. A párt ügyvivője azt mondta: az egész referendum a félelemkeltésről szól, amiért felelnie kell a kormánynak. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!