2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Nagyot fordult a Fidesz menekültügyben

Hír TV

2018. január 27., szombat 22:13, frissítve: vasárnap 13:31

Megélhetési bevándorlót, illegális migránst emleget a Fidesz 2015 óta, ám a párt kommunikációs igazgatója most már azt is Brüsszelnek és a Soros-tervnek tulajdonítja, hogy mindezt összekeverték a menekültekkel. Hidvéghi Balázs azt állítja, a kormánypártok épp ez ellen harcolnak évek óta.

„Nem tudnak majd továbbmenni Magyarországról az ideérkezett menekültek, mert az osztrákok és a németek idő kérdése, szerintem néhány hónap, és ezt nem fogják tovább tűrni. És akkor itt fognak rekedni ezek a menekültek, és akkor itt a kérdés majd Magyarország számára, az itt rekedt menekültekkel, akik egyébként megélhetési bevándorlók, na velük mit csinálunk?” – megélhetési bevándorlókat emlegetve 2015 februárjában érvelt így  a miniszterelnök amellett, hogy a menekülteket azonnal ki kell toloncolni, különben Magyarország egy nagy menekülttábor lesz.

„Jogi értelemben, ha Szerbiából lép be valaki akkor ott semmi nem fenyegeti az életét és ilyen szempontból egy biztonságos ország, tudjuk, tehát ha valaki menekült akkor Szerbiában meg kell állnia a mai szabályok szerint is, és akkor, aki tovább jön Szerbiából, az illegális bevándorló” – fejtegette ugyanazon év júniusában Kósa Lajos, akkor még Fidesz-frakcióvezető és a honvédelmi bizottság elnöke.

Majd megépült a déli határzár, megrendezték a kvótanépszavazást, és egymást követték a menekültellenes kampányok. Migránsokat, illegális bevándorlókat emlegetett a kormányzati kommunikáció.

Közben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai arról tanúskodtak, folyamatos a menekültek befogadása. Ám erről hiába kérdeztük tavaly szeptemberben a fideszes politikusokat.

 „Ennek utánanézünk, nálam nincsen erre vonatkozóan pontos adat, szerintem a Belügyminisztérium lehet az illetékes” – jelentette ki Dömötör Csaba államtitkár. Nem tudott befogadottakról vagy oltalmazottakról Kósa Lajos sem, ő is a bevándorlási hivatalra mutogatott. „Nem tudom megmondani, Végh Zsuzsannától kérdezzék meg, ugye az oltalmazotti státusz, az egy egyszerűbb és más eljárás, mint a menekültstátusz, ott lehet egyszerre több speciális csoport esetében oltalmazotti státuszt adni, de nem tudom megmondani” – húzta alá a miniszter.

Két hete fordult a kommunikáció: miután a külügyminisztérium helyettes államtitkára egy máltai interjúban elismerte, Magyarország csak 2017-ben 1300 menekültet fogadott be titokban. Azóta a kormánypárti politikusok rendre a genfi egyezményre hivatkoznak, és tagadják, hogy titkolták volna a befogadott menekültek számát, sőt, a Fidesz kommunikációs igazgatója ma már ezt is a Soros-tervnek tulajdonítja. „A gazdasági migránsok az erőltetett betelepítések és a valóban védelemre szorulók védelemkérése a kettő összekeverése pont a fő bűne annak a soros tervnek, ami ellen 3 éve harcolunk, nemet mondanak a hazugságra. A genfi egyezmény a magyar jogrend része. Menekültek, ebben semmi új nincs, mi erről folyamatosan beszéltünk” – fogalmazott Hidvéghi Balázs. Ennek ellenére a Jobbik által kezdeményezett keddi rendkívüli parlamenti ülésre a Fidesz nem megy el, ahogy Orbán Viktor sem – azt ugyanis kampányfogásnak tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!