2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nagy pályaudvarteszt: kitört ablakok, omladozó tető és fekália

2016. április 23., szombat 13:02, frissítve: szombat 13:03

Már rég beszüntették volna a munkát, ha a sztrájktörvény lehetőséget adna erre – ezt nyilatkozta fogyasztóvédelmi műsorunknak a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A Panaszkönyv a héten a legforgalmasabb vasúti pályaudvarokat tesztelte, lesújtó eredménnyel. Nemcsak utasainak, de dolgozóinak sem nyújt eleget a MÁV 2016-ban.

Omladozó vakolat, kint felejtett karácsonyi égősor, kitört ablak. Ez fogadja a Kelenföldi pályaudvarra érkezőket. A megálló a Déli, a Keleti és a Nyugati pályaudvar mellett a negyedik legforgalmasabb vasútállomás Magyarországon. A pályaudvar mosdójában villanyradiátorral fűtenek. A szolgáltatás 100 forintos áráért vécépapír jár, a slaggal megtoldott csap mellett viszont már nincs se szappan, se kéztörlő.

A Déli pályaudvar is górcső alá került. A hírek szerint a vonatállomás helyén kap majd helyet a Testnevelési Egyetem egy-egy új kara, a pályaudvar forgalmát pedig a magunk mögött hagyott Kelenföldi pályaudvarra terelnék át. Itt a stáb olyan bejáratot talált, amely csak elsőre tűnik bejáratnak. Aki elindul rajta, akadályba, azaz lezárásba ütközik. A pályaudvar egy része bontási terület. Az elzárt területeken egyébként munka nem folyik, a Panaszkönyv legalábbis egy munkást sem látott a forgatás ideje alatt. A mosdó ára itt 160 forint, ennek ellenére a vécék csaknem fele nem működik.

Az állomáson dolgozó egyik biztonsági szakembertől pedig hiába akart segítséget kérni a stáb. Az nem derült ki, hogy a láthatóan illuminált állapotban lévő biztonsági szakember kinek az alkalmazásában áll, de hogy a biztonságra nem vigyáz, az biztosan kijelenthető. Pár perccel később ugyanis egy fehérneműüzletben kapták lencsevégre, amint épp női bugyit vásárolt.

A Köki, vagyis Kőbánya–Kispest vasútállomás már-már életveszélyes. A tetőszerkezete mállik a rozsdától. „Ez most a legigénytelenebb vasúti utasforgalmi létesítménye a MÁV-nak” – mondta a Fórum Média Kft. vasúti szakértője, Andó Gergely. A kitört ablakokat pedig nem üveggel, hanem pozdorjalemezzel pótolják. Ivókút van a pályaudvaron, inni azonban nem lehet belőle. A mosdó mocskos, a WC pedig fekáliás.

Irány a Nyugati pályaudvar. Budapest egyik legrégebbi pályaudvarára csúcsidőben óránként csaknem 20 vonat gördül be, és ugyanennyi indul el. Ez több ezer utast jelent egyetlen óra alatt. A Liget-projekt miatt azonban felmerült az átmeneti lezárása is. „Semmilyen tervek nem készültek még rá, nem volt egy megvalósíthatósági tanulmány. De a köztudatba kétéves időtartam került, azt mondták, ennyi időre kéne lezárni a Nyugati pályaudvart. Ez egyébként nem reális. Nem lenne szükséges az építéshez az egész állomást lezárni. Csupán a kapacitását korlátoznák jelentősen” – fogalmazott Andó Gergely. Hulló vakolat, beázó tető, agyonfirkált falak. A mozgólépcsőt a babakocsival érkezők felejtsék el. Ugyanis tilos használniuk, amire a lépcső alján tábla is figyelmeztet. A jegyautomatákra milliókat költöttek, de a pénzből már nem futotta az ivókutak fejlesztésére. Egyik sem működik, legtöbbjükről még a csapot is ellopták. Az illemhely használata 160 forintba kerül. Cserébe az élmény gyomorforgató.

Ha a Nyugati pályaudvar átmenetileg bezár, Rákospalota–Újpestre terelik majd át az utasforgalmat. Ez az állomás igazi időutazás. A váltót például itt nem villanymotorral állítják, hanem kézzel és emberi erővel. Ugyanúgy, mint 100 évvel ezelőtt. Kérdés, mit tudnának kezdeni a megnövekvő vonatforgalommal. „Ez a Nyugati pályaudvar – Rákospalota–Újpest közti szakasz gyakorlatilag 30 éve vár arra, hogy azonnal elkezdődjön az átépítése” – tette hozzá a Fórum Média Kft. vasúti szakértője.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint a munkavállalók is elégedetlenek a MÁV-val. Megemelkedett a munkaidő, megszűnt a korengedmény, és alacsonyak a bérek. Ráadásul egy, a MÁV-nak kedvezőtlen ítélet miatt a kalauzoktól és a jegypénztárosoktól is megvonhatja a kormány a szombati bérpótlékot. „Rég megálltunk volna, ha tudnánk, hogy a sztrájktörvény lehetőséget adna arra, hogy sztrájkoljunk. 66 százalékot teljesítenünk kell elégséges szolgáltatásban. És akkor még nem mondtuk azt, hogy ez jogszerű” – hangsúlyozta Meleg János.

Vagyis nemcsak utasainak, de dolgozóinak sem nyújt eleget a MÁV 2016-ban. Vonatok, pályaudvarok, mosdók és utastájékoztatók, no meg bérek és pótlékok. Mind elmaradnak a XXI. században elvárttól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!