2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Nagy kedvezményt kaptak a fociklubok

Hír TV

2017. november 14., kedd 17:14, frissítve: kedd 19:26

Köztehermentesen foglalkoztathatják a hivatásos magyar sportolókat, köztük a futballistákat is a sportklubok. A kedvezményt a balmazújvárosi futballklub elnökének, a fideszes parlamenti képviselő Tiba Istvánnak a javaslatára szavazták meg a kormánypártok – mégpedig szeptemberig visszamenőleg. Az ellenzék a kórházakra és az iskolákra is kiterjesztené a kedvezményt.

Az év utolsó meccsére készült a magyar válogatott Telkiben. A hazai bajnokságban futballozó játékosok zsebében és a klubok kasszájában több pénz maradhat – a Costa Rica elleni meccs eredményétől függetlenül.

A kormánypártok arra az adókönnyítésre bólintottak rá, amely köztehermentessé tette a hivatásos sportolók alkalmazását. Ők eddig is kevesebbe kerültek a klubnak, mint egy orvos a kórháznak vagy egy pénztáros a boltnak. Mostantól egyáltalán nem kell utánuk befizetni a 20 százalékos egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást. Egy 1,5-2 millió forintot kereső focista esetében a klub százezreket spórol havonta. A megtakarított pénz egy részét akár béremelésre is fordíthatják, de már adó- és járulékmentesen.

Mesterházy Attila MSZP-s képviselő ezért is kérdezte meg a kormánytól, hogy „nem lehetne-e a mentességet kiterjeszteni az oktatásra, kultúrára vagy az egészségügyre is?”. Érdemi választ nem kapott. A kérdést a Hír TV Gulyás Gergelynek, a Fidesz frakcióvezetőjének tette fel.

- Természetesen a bérnövekménynek egy eszköze lehet az adókedvezmény is, de a radikális fizetésemelés talán még jobb.
- Tehát akkor egy másfél milliót kereső focista rá van szorulva adókönnyítésre, de egy ápoló nem?
- Itt nem csak focistákról van szó, ez valamennyi csapatsportágra kiterjed.

Célpont című műsorunk korábban közzétette a legjobban kereső magyar focisták listáját. Sokuk havi fizetése meghaladja egy ápoló vagy egy orvos egész éves bérét.

„Azon hosszan lehet – és joggal – moralizálni, hogy egy focista fizetése és egy orvos fizetése közötti fizetés az méltányos, indokolt-e, de legyünk őszinték, ezek a különbségek Nyugaton még ennek a többszörösét jelentik. Én azt készséggel elfogadom, hogy az a játék, amit itt játszanak az sokszor csak hasonlít a focira, és nem tekinthető labdarúgásnak” – jelentette ki Gulyás Gergely.

A törvénymódosítást Tiba István fideszes képviselő nyújtotta be. Ő az NB I.-ben újonc balmazújvárosi futballklub elnöke is egyben. „Segíti a sportvállalkozásokat, hogy érdemes legyen a vállalkozásoknak a sportot támogatni, mert adózott pénzből nem kell még egyszer adózni valamilyen juttatás miatt” – jelentette ki a politikus.

A jogszabály kimondja azt is, hogy az adócsökkenés állami támogatásnak számít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!