2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

MSZP–DK-megállapodás: nevekről még nem esett szó, vagy mégis?

Hír TV

2017. november 11., szombat 20:29, frissítve: szombat 20:53

60:40 – csak az egyéni választókerületek elosztásának arányáról egyezett meg egyelőre az MSZP a DK-val. Nevekről a szocialista pártelnök szerint még nem esett szó, bár a sajtótájékoztatón Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő arról beszélt, hogy Debrecenben ő indul Kósa Lajossal szemben. A kialkudott arány egyébként még attól függően is változhat, hogy a kisebb pártok hogyan kapcsolódnak be az együttműködésbe. Ráadásul míg a szocialisták először a Demokratikus Koalícióval akarnak megállapodni a részletekről, addig a DK egyszerre egyeztet mindenkivel.

„Én Debrecen egyes körzetében fogok indulni Kósa Lajossal szemben” – szólta el magát Gurmai Zita, az MSZP elnökségi tagja. A szocialisták hivatalos álláspontja szerint még nem lehet biztos a jelöltségében, a párt még nem döntötte el, kiket indít egyéni képviselőnek a 106 választókörzetben. Molnár Gyula azt mondja, erről még tárgyalnak a Demokratikus Koalícióval. „Viták vannak arról, hogy melyik körzet melyik párthoz fog tartozni” – fogalmazott.

Abban viszont már megállapodtak Gyurcsány Ferenc pártjával, hogy a választókerületeket 60:40 arányban osztják fel egymás között, és hogy az MSZP viszi a többet, erősítette meg a pártelnök. Molnár azt nem árulta el, hogy az MSZP és a DK részéről ki tárgyalta le ezt a megállapodást.

„Majd egyszer egy párttörténeti lexikonban vagy az emlékirataimban meg fogom írni, hogy melyik pillanatban ki milyen politikai pozíciót foglalt el, ki ült az asztalnál, de most azt mondom, hogy elégedjünk meg azzal, ha ezt elfogadja – nyilván nem fogja, de megpróbálom, elégedjünk meg azzal –, hogy most egy részszakaszt lezártunk, és belátható időn belül megpróbáljuk a tárgylásokat folytatni. Az a lényeg, hogy az arányokat, az elveket, a konstrukciókat látjuk, és ezt most megpróbáljuk nevekkel föltölteni” – jelentette ki az MSZP elnöke.

Ha ezzel készen vannak, megkezdik a tárgyalásokat a többi potenciális partner párttal, fejtette ki Molnár Gyula.

A Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja nem kommentálta az egyéni választókeletek szétosztására vonatkozó 60:40-es arányt. Csak annyit mondott: keresik a 106 jelöltet. „A tárgyalások zajlanak, de egyelőre nincs ezekben megállapodás. Nagyon reméljük, hogy még ebben a hónapban le lehet zárni ezt a folyamatot” – fogalmazott Arató Gergely. Azt is közölte: egyszerre tárgyalnak a baloldali ellenzéki pártokkal, tehát nemcsak az MSZP-vel egyeztetnek, hanem az Együtt-tel, a Párbeszéddel és a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországgal is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!