2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

MSZP: a miniszterelnök-jelöltségért nincs tolongás

2016. március 19., szombat 17:51, frissítve: szombat 17:51

Három kihívója is lehet az MSZP elnökének, Tóbiás Józsefnek a júniusi tisztújító kongresszuson. Szanyi Tibor, Harangozó Tamás és sajtóhírek szerint Molnár Gyula is ringbe szállhat a pozícióért. A 2018-as választáson viszont egyikük sem szeretne miniszterelnök-jelölt lenni, van aki a szegedi városvezetőt, Botka Lászlót jelölné. Ő viszont egyelőre kivár.

„Szeretnék valamit ide kifüggeszteni a Villányi úti konferenciaközpont ablakára, mondhatnám ajtajára. Közel 500 évvel ezelőtt volt már ilyen esemény.” – Luther Márton reformációt elindító 95 pontjához hasonlította Szanyi Tibor azt a 8 programpontot, amivel ringbe szállna az MSZP elnöki tisztségéért. A politikus megválasztása esetén sem adná fel brüsszeli állását, maradna EP-képviselő.

Harangozó Tamás is ringbe száll Tóbiás József székéért. Ő nemcsak az MSZP jövőjét, hanem múltját is rendbe rakná. „Ennek a pártnak az elmúlt 26 évének része Gyurcsány Ferenc személye, és azt is világosan el kell mondanunk, hogy Gyurcsány Ferenccel nem megy. Egy személyben osztja meg a baloldalt” – mondta.

Miniszterelnök-jelölt Szanyi Tibor és Harangozó sem lenne.

„Botka Lászlót, mint alkalmas jelöltet neveztem meg, és azt is hozzátettem, hogy ha mi jól tesszük a dolgunkat, és azon koncepció szerint képesek leszünk integrálni külső és hiteles embereket, és el tud indulni az MSZP egy fölfelé vezető úton, én úgy jelöltem meg, hogy legalább egy 30 százalék közeli eredményt biztos pártválasztói támogatásban el tud érni egy évvel a választások előtt, akkor szerintem nem azzal lesz a gond, hogy nem lesz jelöltünk” – közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Harangozó Tamás önt nevezte meg miniszterelnök-jelöltnek, vállalna egy ilyen pozíciót?
– Nagyon kedves ez Harangozó Tamástól, köszönöm szépen.
De vállalja?
– …”

Nem csak Botka László vár a válasszal. Egyelőre az MSZP-t a 2002-es győzelem idején irányító Kovács László sem döntötte el, hogy korábbi nyilatkozatának megfelelően hogyan is tér vissza a párt vezetésébe. „Érdeklődéssel és bizonyos szorongással figyelem a párt körüli fejleményeket. Nem vagyok elégedett a párt jelenlegi befolyásával” – mondta Kovács László.

A párt másik volt elnöke közben továbbra sem vállalna tisztséget:

„– Én szeretnék segíteni a pártnak, mint ahogy eddig is, de én azt gondolom, hogy ehhez nincs szükségem pozíciókra.
– Miniszterelnök-jelölti pozícióra?
– Arra se, arra se, köszönöm” – nyilatkozta Mesterházy Attila.

A jelenlegi pártelnök újrázna, csak szűkszavúan kommentálta, hogy posztjáért rajta kívül hárman, Szanyi Tibor, Harangozó Tamás és a hivatali visszaélés alól felmentett Molnár Gyula is indulna. „Végre ez egy olyan párt amely azt mutatja, hogy demokratikus, bár két dolog feltétlenül kell ahhoz. Az egyik az ambíció, a másik pedig a tagságnak a támogatása, ez a következő három hónapban megtörténik” – közölte Tóbiás József.

A kétévente esedékes, felmenő rendszerű tisztújítás során a jelölteknek támogatói aláírásokat kell gyűjteni. A tisztújító kongresszust június 25-én tartják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!