2018. október 15.,
hétfő, Teréz napja

Most a napenergiában lesz a pénz, Lázár köre kaszálhat

Hír TV

2018. február 5., hétfő 10:00, frissítve: hétfő 12:02

A trafikmutyihoz hasonló rendszer épülhet ki a napenergia-biznisz átalakítására – írja a Zoom.hu.

A lap szerint a Lázár János dohányügyi tanácsadójaként és barátjaként számon tartott Sánta János és érdekköre már egy egész céghálót alapíthatott a napenergia-tenderekre.

Ez aligha lehet véletlen, hiszen a Porfolio.hu adatai szerint újranyílik egy olyan százmilliárd forintos keretösszegű, uniós energiahatékonysági pályázat, amelyet korábban felfüggesztettek, és a Széchenyi 2020 programom belül is kiírtak egy közel 25 milliárdos tendert a központi költségvetési szervek részére.

Ezen a kiíráson az idén már hasított is a bajai Optimum Solar, amely a Sánta Jánoshoz ezer üzleti szálon kapcsolódó Reitmann Balázs érdekeltsége.

Lázár János a december 14-i Kormányinfón jelentette be, hogy a kabinet az Agrárkamara kezdeményezésére elfogadott egy szabályrendszert, amely ösztönzi, hogy a mezőgazdaságban érdekeltek, tehát a tulajdonos földhasználók, a földművesek legyenek azok, akik első helyen naperőmű létesítésre lehetőséget kapnak, jövedelemkiegészítő tevékenységet folytathatnak, áramot állíthatnak elő, amit az állam kötelezően átvesz tőlük.

Több lépésről is döntöttünk, részben hogy a földhasználati szabályokat a földműves számára, vagy olyan cégek számára, amelyek földművesek tulajdonában állnak, liberalizáljuk, tehát megkönnyítjük azt, hogy egy hektáros napelempark legyen a földjén, a termőföldjén az érintett földművesnek, másrészről kedvezményes hitelfelvételt is kidolgozunk a Magyar Fejlesztési Bank bevonásával és harmadrészről pedig arra fogjuk ösztönözni és biztatni a hálózattulajdonosokat, hogy minél több csatlakozási pontot létesítsenek, ahová a napelem parkok csatlakozhatnak - mondta a kancelláriaminiszter.

Közben a HVG arról ír, hogy az atomenergia mellett a napenergiát is propagálja az állam. A portál egy gazdasági lapban megjelent ábrára hivatkozik, mely szerint az a kormányzati cél, hogy az elfogyasztott árammennyiség egyik harmada importból, egy másik a nukleáris erőműből, végül a hiányzó rész más hazai erőművek által előállított legyen. Ez az arány azért is lesz nehezen tartható, mert szakemberek szerint a paksi fejlesztés után csak az atomenergia részaránya 50 százalék fölött lesz. A lakossági fogyasztókra nézve mindennek súlyos következményei lehetnek.

A paksi bővítés hitelén túl, ha a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Mátrai erőmű fejlesztését nem sikerül legalább részben uniós forrásokból megoldani, akkor újabb százmilliárdokat terhelhetnek a fogyasztókra.