2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

MN: súlyos visszásság a fóti gyermekközpontban

2016. április 22., péntek 16:14, frissítve: péntek 16:15

A kaposvári Zita gyermekotthon után a fóti gyermekközpontban is súlyos visszásságokat tárt fel az ombudsman.

A Magyar Nemzet Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának jelentésére hivatkozva azt írja: a speciális intézményben annyira agresszívak a gyerekek, hogy a részben szakképzetlen dolgozók pánikgombot használnak, hogy megvédjék magukat a magatartászavarral küzdő fiatalok támadásaitól, a dühöngő tizenéveseket pedig 24 órára elkülönítik.

A lap szerint az intézményben súlyosan korlátozzák a kamaszok jogait – például az újonnan érkezőket külön helyiségben szállásolják el és teljesen elzárják őket a külvilágtól. A biztos a jogsértések miatt a gyermekvédelmi törvény módosítását sürgeti.

„A jelenlegi jogszabály lehetővé teszi, hogy gyermekfelügyelőként kisgyermekgondozó-nevelő végzettséggel alkalmazzanak például embereket, vagy óvodapedagógusi végzettséggel lehet valaki nevelő. És mi azt kifogásoltuk, hogy itt is található ilyen, hogy a végzettség nem alkalmazkodik a korosztályhoz. Tehát mi ezt kértük, és erre azt a választ kaptuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának az államtitkárságától, Czibere Károly államtitkár úrtól, hogy a jogszabály-módosításon gondolkoznak, és várhatóan 2017. január elsejétől úgy fogják módosítani a jogszabályt, hogy az életkort figyelembe fogják venni” – mondta Rostás Rita, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának pszichológus főreferense.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!