2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Mit titkolnak? A keszthelyi közvilágításáról készült OLAF-jelentés tabu

Hír TV

2018. március 21., szerda 21:02, frissítve: szerda 21:40

Mondvacsinált indokokra hivatkozva Keszthely fideszes városvezetése sem adja ki a közvilágításáról készített OLAF-jelentést. Ellenzéki képviselők szerint azért titkolózik a városvezetés, mert kiderülnének a visszaélések.

2014-ben kapott zöld utat a közvilágítás korszerűsítése Keszthelyen. Az év júniusában írták alá a kiviteli szerződést, szeptemberben pedig elkezdték kicserélni a köztéri lámpákat a városban. Alig három hét alatt, több mint 2600 hagyományos lámpatestet cseréltek ki LED-esre. A munkát a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios Zrt. végezte 428 millió forintért. A pénzt uniós pályázaton nyerte Keszthely, az önerőt pedig a Miniszterelnökség adta. A pályázat és a kivitelezés körül szabálytalanságokat talált az unió csalás elleni hivatala, az OLAF. A jelentés tartalmát azonban a fideszes városvezetés nem hozta nyilvánosságra, pedig a szocialista Mohácsi József kikérte.

„Indok nélkül nem kaptuk meg, hiszen az anyag a hivatalban természetesen rendelkezésre áll, hiszen egy elnyert pályázatról és egy elvégzett kivitelezésről van szó. Annyit közöltek, hogy megkapjuk, ha majd a 4-es metró anyagát is megkaptuk, tehát együtt a kettőt” – nyilatkozta Mohácsi József, az MSZP keszthelyi önkormányzati képviselője.

A szerdai rendkívüli városi közgyűlésen a jobbik képviselője is szeretett volna rákérdezni az OLAF-jelentésre, de a polgármester nem adott szót Herold Jánosnak.

– Igen fontos kérdés lenne. – kezdte az önkormányzati képviselő.
– Rendben van. Jövő héten lesz soros testületi ülésünk, a hatályos szmsz-ünk szerint ott lehet feltenni napirend előtt a kérdéseket. A legjobb tudásom szerint pedig válaszolni fogok – reagált egyből a polgármester.

Herold János úgy véli, azért titkolózik a fideszes városvezetés, mert kiderülnének a visszaélések. Például, hogy túlárazták a projektet. „Tudomásunk szerint egy darab lámpabúracsere bruttó 86 ezer forint, és ehelyett több mint 220 ezer forint értékben történt ennek a felhelyezése” – jegyezte meg a jobbikos képviselő.

Az ellenzék a karbantartásra kiírt pályázattal kapcsolatban is úgy véli, gondok vannak. A munkát ugyanis konzorciumban a város egyik cége, a Vüz Nonprofit Kft., valamint a Sistrade Kft. nyerte el. Utóbbi a kivitelezésre kiírt közbeszerzést bonyolította, ennek vezetője pedig Tiborcz István üzlettársa volt.

„Egy önkormányzat, amikor meghirdet egy ilyen munkát, és hárman jelentkeznek, és előzetesen az önkormányzati cég, a Vüz Kft. konzorciumra lép az egyikkel, akkor gyakorlatilag eldöntötte a közbeszerzés sorsát. Ez szerintem aggályos, hogy kiválasztok előre egy céget, vele szerződést kötünk, és lám-lám, ő fogja nyerni” – emelte ki Kovács Viktória, a DK keszthelyi önkormányzati képviselője.

Az Elios-ügyről hiába kérdeztük a fideszes polgármestert, a Hír TV-nek nem akart nyilatkozni.

Tiborcz István egyébként nemcsak a közvilágítás korszerűsítésében érdekelt Keszthelyen. Február elején derült ki, hogy több cégen keresztül megvette a város két emblematikus szállodáját, az átépítés alatt álló 200 szobás Helikont és a műemlékvédelem alatt álló Hullámot is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!