2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Minden járásban lőteret létesít a kormány

2017. január 16., hétfő 08:49, frissítve: hétfő 13:10

A jövőben minden járásra jutna egy lőtér. Nem katonai objektumok épülnek, azokat a civilek is használhatnák. A Magyar Sportlövők Szövetségének vezetése abban bízik, hogy többen járnak majd el rendszeresen lőni.

„Magyarországon 197 lőtér létesül, ezek között lesz 25 méteres, 50 méteres és 100 méteres lőtér. A megyei jogú városokban 100 méteres lőterek lesznek” – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jövőben minden járásra jutna egy lőtér – nem katonai objektumok épülnek, hanem olyan lőterek, amelyeket a civilek is használhatnak. A Magyar Sportlövők szövetségének vezetése abban bízik, hogy többen járnak majd el rendszeresen lőni.

„Nem szeretném kategorizálni, hogy kiknek épül. Elsősorban a honvédelmi nevelés, ezen belül a lőfegyverrel kapcsolatos képzésekre kezdenek felépülni a lőterek, annak érdekében, hogy jól képzett és hozzáértő fiataljaink legyenek, és azt gondolom, hogy ez rendkívül jótékonyan fog hatni a sportlövészetre is” – fejtette ki Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára.

Szakértők úgy vélik, a lövészet kiválóan fejleszti a koncentrációs képességet, a mai fiatalok fegyverhez való viszonya azonban más, mint 20-30 éve volt. „Ha egy lövedék kirepül a csőből, akkor azt következmény nélkül már nem lehet visszatolni a csőbe, tehát óriási felelősség van azon a pici mutatóujjon, amivel meghúzod a billentyűt, és sokszor én döbbentem rá az illetőt arra, hogy ez nem játék, ugyanis ha a videojátékban elront valamit, kiírja: »game over«; nyom egy gombot, kap hat új életet. Ez az életben már nem így van” – mondta Hídvégi Győző kiképző, lőtérvezető.

Magyarországon jelenleg pár tucat lőtér üzemel, általában sportegyesületként vagy kiképző központként. A lakossági tiltakozások gyakoriak. „A civil lakosságnál a zaj az, ami általában a leginkább szembe- vagy fülbeötlő probléma. Előszeretettel vásárolnak telket repülőtér vagy lőtér környékén, azt gondolják, később kártérítést tudnak igényelni, vagy bezáratják az adott létesítményt” – mondta Uram János, a Shootingpress Magyarország főszerkesztője.

A polgármesterek szerint aggasztóbb, hogy másra nem jut fejlesztési forrás. „Sokkal fontosabb dolgok vannak, amire nem jut pénz, infrastruktúra, közlekedés, az intézményfelújításokra – iskola, kórház – jóval kevesebb jut, mint ami kellene” – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Azt még nem tudni, mikor kezdődnek a lőtérépítések, ahogy azt sem, hogy ki lesz az intézmények fenntartója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!