2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Milliárdokkal többe kerül a találkozó

Hír TV

2017. december 29., péntek 20:41, frissítve: péntek 21:29

Bő két évvel a kezdet előtt hárommilliárddal drágult az Eucharisztikus Világtalálkozó. A 2020-as nagyszabású rendezvényhez már egy belvárosi ingatlanfejlesztést is kitaláltak, ám arra egyelőre nincs válasz, hogy miért van erre szükség. A Fidesz támogatja a kormányt a rendezvénnyel kapcsolatos döntésekben, a frakció szóvivője nem foglalt állást arról, hogy meg kell-e fogni az elszálló költségeket.

A kormány üdvözli, hogy Budapesten lesz az Eucharisztikus Világkongresszus – ezt a rendezvény támogatásáról szóló kormányhatározatban is leszögezik. Az oltári szentség tiszteletére a katolikusok a 19. század óta rendeznek világkongresszusokat, Budapesten utoljára 1938-ban tartottak ilyet. A Horthy-korszakban még házakat is építettek a világtalálkozó miatt.

Egy vallási kongresszusra építették, hogy az ide érkező, a kongresszusra érkező küldöttek…, itt el tudják helyezni őket. Ezek egy szoba-konyhás lakások voltak, a félemeletre csináltak minden emelethez egy fürdőszobát. Oda jártak mindig zuhanyozni vagy fürödni – mondta Nagy Gyuláné.

A 2020-as világkongresszusra ennél fényűzőbb ingatlanfejlesztéseket terveznek Budapesten. A kormányhatározat szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyes ingatlanokat átalakíthat, felújíthat és megvásárolhat.

Egy, a bazilika melletti házat is a főegyházmegye hasznosítja majd a rendezvény idején. Ezt kérdésünkre a szervezőbizottság szóvivője is megerősítette, ám azt nem tudta megmondani, hogy milyen célt szolgál majd az ingatlan. Még a lakók sem tudják.

A kormányhatározat szerint a 2020-as Eucharisztikus Világtalálkozó több év alatt összesen 24,5 milliárd forint költségvetési támogatást kap. Ez 3 milliárd Forinttal több, mint a korábban megjelölt összeg. A Fidesz-frakció szóvivője, Halász János nem alkotott véleményt arról, hogy a kormány ezenfelül is költsön-e közpénzt a rendezvényre.

– A Fidesz támogatja a kormányt.

– Tehát hogyha további milliárdokat kell szánni erre a rendezvényre, akkor e mellé is odaállnak?

– Szeretném mondani önnek még egyszer, és remélem, hogy sikerül érthetően elmondanom, hogy ezt a rendezvényt nem a Fidesz finanszírozza, meg nem is más párt, ez nem egy pártok által finanszírozott rendezvény, hanem egy olyan nagy, kitüntetett világesemény, amelyik itt lesz Magyarországon, és ezt nyilván a kormány tudja támogatni. Éppen ezért kérem, hogy a támogatással kapcsolatos bármilyen kérdésével értelemszerűen ahhoz forduljon, aki ezzel foglalkozik.

Az illetékes államtitkárt nem lehetett megkérdezni a drágulás okairól. A Demokratikus Koalíció szerint a 2020-as Eucharisztikus Világtalálkozóra szánt milliárdokat végül nem a rendezvényre fordítják.

Egészen egyszerűen nincs másról szó, mint lopnak a fiúk megint. Ez a rendezvény nem kerülhet ennyibe. Ha pedig valóban a keresztényi értékeket tartaná szem előtt ez a kormány és tartaná fontosnak, akkor például nem tiltaná be az ételosztást – reagált Gréczy Zsolt szóvivő.

A kormány a reformátusokról sem felejtkezik el. Ebbe a vallási közösségbe tartozik Orbán Viktor miniszterelnök is, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig református lelkész. A Magyarországi Református Egyház az év végén kiosztott egyházi támogatás legfőbb nyertese. Noha harmadakkora sincs, mint a katolikus, mégis az összeg több mint felét kapja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!